"Moja žena neće da vodi ljubav tako često pa sam izgubio interes za nju: Brak nam se polako raspada"

"Moja žena neće da vodi ljubav tako često pa sam izgubio interes za nju", požalio se očajan muškarac.

Ljubav
12:18h
"Moja žena neće da vodi ljubav tako često pa sam izgubio interes za nju: Brak nam se polako raspada"
Foto: Shutterstock

"Moja žena, s kojom sam već preko 20 godina, kaže da nije zabrinuta zbog toga što nismo intimni. Iako se smatram iskusnim i nežnim ljubavnikom, naše se akcije u krevetu nikada nisu razvile do nivoa otvorenosti i ugode. Umesto toga, moja partnerka samo odgovara na moje navođenje i to najčešće na vrlo uobičajen način."

"Potpuno je nezainteresovana za istraživanje svog raspona užitaka i pravi se da zaboravlja na stvari koje sam je više puta učio o onome što me zanima u krevetu. Postupno sam izgubio interes za ovaj nezadovoljavajući status quo i sada retko vodimo ljubav, možda svega tri puta godišnje."

Muškarac, Čovek
foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

"Kad pokušamo razgovarati o tome, ona je otvorena za razmatranje šta bi moglo ometati naš ljubavni život, ali mi je nejasno nagovestila da je u dalekoj prošlosti bila zlostavljana. No, poriče da pati od teskobe i ne želi potražiti psihološku pomoć niti ići kod bračnog savetnika. Pokušala je doduše dvaput, ali je brzo odustala."

"Nežna je kad smo obučeni i u hodu, ali retko traži moje maženje u krevetu. Pažljiv sam prema onome što bi moglo biti u igri u njenom prošlom životu i ne želim je prisiljavati ni na koji način. Voleo bih da zajedno donesemo čvrstu odluku oko traženja pomoći. No, ono što me još najviše frustrira je nesklad između onoga što govori i onoga što radi. Takođe sam zabrinut da bi brak bez intimnih odnosa mogao propasti."

Odgovor bračne savetnice:

"Kada se između dvoje partnera razvije ovakav zastoj i kad se s obe strane takvo stanje toleriše godinama, uvek tu postoje važni razlozi zašto oboje nastavljaju održavati status quo, a oni su obično povezani s celokupnim dobrobitima veze. Svaki partner veže pozitivne i negativne aspekte neizgovorenog ugovora između njih i, ako je ravnoteža povoljna, izbegavaju uznemiriti mirno more."

"Tek kada se ravnoteža okrene u minus za jednog ili oba partnera, to počne ozbiljnije ljuljuškati brod, što onda poziva na akciju da se to promeni i pokuša vratiti ravnoteža. To se sada vi, koji tek sada, nakon toliko godina, krećete u rešavanje problema. Zašto tek sada, nakon svih ovih godina vrlo malo intimnih odnosa, koristite reči propast, neodrživo?"

"Jednom ste dobili važnu poruku o zlostavljanju u prošlosti, ali to vam ostaje misterija jer ste olako prešli preko toga. Vama treba razgovor. Budite pritom ljubazni prema njoj. Intimnost se ne odnosi samo na pitanja o stanju u krevetu. Fokusirajte se uopšteno na njen celokupni intimni život i otkrijte tko je vaša draga zapravo, zašto je teskobna i uplašena. I zašto se povlači. Podielite svojq istinska osećanja sa njom. Ona verovatno treba najprije ozdraviti."

"Proniknite u njenu najdublju intimu i pridobijte njeno poverenje kako bi vam se otvorila. To će za nju biti veliki izazov, ali tu leži i rešenje. Vi ste taj kojem se može otvoriti i koji joj može pomoći, a onda je tu i stručna psihološka pomoć. Budite strpljivi i uspećete", stoji u odgovoru savetnice za brak Pamele Stepenson Koneli.

(Stil/ Moje vrijeme)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

IspovestBrak