Priča Zdravka Šotre i nestvarno lepe Jugoslovenke boli: Voleo ju je ko Boga, a ona mu rodila sina, pa rešila da se ubije

Bivša žena Zdravka Šotre je sebi oduzela život, a o njoj se slabo govorilo

Ljubav
Autor:
Priča Zdravka Šotre i nestvarno lepe Jugoslovenke boli: Voleo ju je ko Boga, a ona mu rodila sina, pa rešila da se ubije
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Davne 1966. godine cela Jugoslavija pričala je o Nikici Marinović, ženi koja je ponela titulu jedne od najlepših na izboru za Mis sveta u Londonu, a čuveni reditelj Zdravko Šotra nije odoleo njenoj lepoti i šarmu.

Nikica Marinović
foto: Profimedia

Nikica se nakon trijumfa na izboru za Mis sveta preselila u Beograd, gde je njeno srce osvojio beogradski književnik i režiser Vuk Vučo s kojim je dobila sina Đorđa. Taj brak je trajao manje od pet godina, a prelepa Dubrovčanka sudbonosno "da" drugi put je rekla čuvenom reditelju Zdravku Šotri kojem je rodila sina Marka Šotru o kome se gotovo ništa ne zna.

Krah braka usledio 1980. godine

Tako se ubrzo u njenom životu pojavio i čuveni režiser Zdravko Šotra, kom je takođe izgovorila sudbonosno da, a par je dobio sina Marka. Ovaj brak, takođe, nije opstao – krah je usledio 1980. godine.

- Okolina je na mene bila ljubomorna zbog Nikice. Svašta su mi govorili. Teško je, naime, očuvati intimu umetničkog braka, i oni malobrojni koji su uspeli, znači da su ti ljudi imali dovoljno pameti. Ja je nisam imao i zbog toga mi je jako žao -rekao je Šotra svojevremno.

Zdravko Šotra
foto: Kurir

Međutim, ni taj brak nije opstao i bio je gotov već 1980. godine. Nakon dva razvoda, Nikica se povukla iz javnog života i posvetila se svom biznisu – imala je mali butik u Knez Mihailovoj u Beogradu koji je bio vrlo popularan, mnogi su dolazili samo da bi nju videli.

Govorilo se kako je ostala bez novca, da se potpuno povukla i bila vrlo usamljena.

Prokletstvo lepote Nikice Marinović

Izabrana je za Mis Hrvatske, a potom i za Mis Jugoslavije. Kao najlepša Jugoslovenka, odvedena je u London kako bi s drugim devojkama u kupaćem kostimu paradirala pred kamerama BBC-ja u pozorištu Liceum.

Na takmičenju je te godine bilo 51 učesnica. Među njima, Nikica je osvojila drugo mesto. Kruna je otišla Reiti Fariji iz Indije (rođ. 1943).

Nikica Marinović
foto: Printscreen Youtube / MISS WORLD - COLOUR - NO SOUND

Mnogi gledaoci su bili razočarani jer su smatrali da je Nikica najlepša među učesnicama, a Jugoslavijom su odmah počele da kruže teorije zavere prema kojima su se svetski centri moći urotili da Jugoslovenka i/ili Hrvatica ne pobedi.

Naravno, bile su to besmislice jer nikakva zavera nije bila potrebna – „Mis sveta“ ionako je bila privatna kompanija. Farija se pokazala prilično mudrom pobednicom jer se posle izbora povukla iz sveta zvezda i završila studije medicine. Nikica je bila jednako mudra. Nudili su joj filmske uloge, ali ih je odbila, izjavivši da nije sve za svakoga. Nakon povratka u Jugoslaviju, samo je želela da živi normalnim životom.

Međutim, i sama je bila svesna da to nije sasvim moguće jer ju je londonski izbor pretvorio u nacionalnu zvezdu.

Preselila se u Beograd, u početku misleći da će to biti samo privremeno. Ostala je tamo do kraja života. Počela je da radi kao manekenka, nastupajući na modnim revijama širom Jugoslavije.

Nikica Marinović
foto: Profimedia

Postala je „celebriti“ – pozivali su je na javne događaje, na televiziju, časopisi su tražili intervjue s njom.

Ona je to najčešće nastojala da izbegne. Radila je kao modna kreatorka i pisala o modi za ženske časopise.

Patila od depresije, ali sada je izgubila kontakt s porodicom i počela da se otuđuje od ljudi. Silazna spirala depresije s vremenom ju je nadvladala. Okončala je svoj život samoubistvom 2008. godine. Kažu da je popila prekomernu dozu tableta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs