Zaveo najlepšu devojku iz Beograda, ljubav trajala pune 43 godine: Nije mu smetalo što je starija, sanjao da bude s njom

Velikan sprskog glumišta Predrag Ejdus preminuo je 2018. godine posle duže bolesti u 71. godini života, ali ostavio nam bogat opus svojih rola i neizbrisiv trag.

Ljubav
11:12h
Zaveo najlepšu devojku iz Beograda, ljubav trajala pune 43 godine: Nije mu smetalo što je starija, sanjao da bude s njom
Foto: Kurir / Marina Lopičić

Predrag je bio u braku sa scenografom i arhitektom Milicom Ejdus više od 40 godina iz kojeg ima ćerku Vanju i sina Filipa.

Glumac je svojevremeno u jednom intervjuu otkrio kako je upoznao svoju suprugu i kako je njihova ljubavna priča počela.

"Primetio sam je mnogo pre nego što sam je upoznao. Stanovao sam kod Pravnog fakulteta, a ona je tuda svakodnevno prolazila sa drugaricama na putu do Arhitektonskog fakulteta. I stvarno je bila prelepa, pa su je primetili pa su je primetili i svi drugi, ne samo ja. Mi smo u to doba bili klinci, one su već bile studentkinje, a mi gimnazijalci. Nisam ni sanjao da će biti moja. Kasnije smo se upoznali i sve je imalo prirodan put, pa je tako došlo i do našeg zbližavanja i braka. Venčali smo se kada sam se vratio iz vojske 1975. godine i naravno da sam bio ponosan na suprugu, ali i na sebe što sam uspeo da osvojim jednu od najlepših žena Beograda", rekao je glumac svojevremeno.

Predrag Ejdus
foto: Kurir / Damir Dervišagić

Mnogo godina kasnije, kada su ga pitali kako su on i Milica uspeli da sačuvaju brak, imao je krajnje jednostavno objašnjenje koje bi možda svi trebalo da poslušamo:

"U braku mora da ima razumevanja, a po svemu sudeći supruga ga je imala za mene kao i ja za nju. Ne postoji idealan brak, ali mi smo se venčali i dobili decu iz ljubavi, bavili se sličnim profesijama i verujem da smo zbog toga uspeli. Imali smo slične ideje kako da vaspitavamo decu, pa ih tako nikada nismo lagali, čak i kada se govorilo o neprijatnim istinama. Posle svega, zapitam se da li je moguće da smo tako dugo zajedno i poželim da i sebi i njoj dodelim medalju. Ipak, znam da bi ona više volela lep prsten, što planiram da joj kupim za godišnjicu", ispričao je Ejdus 2009. godine.

Glumački put

Predrag Ejdus rođen je 24. jula 1947. godine u Beogradu, po ocu je imao jevrejsko, a po ocu srpsko poreklo. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, u klasi profesora Milenka Maričića.

Predrag Ejdus
foto: Kurir / Dragana Udovičić

Bio član amaterskog pozorišta Dadov od 1962. do 1968, a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972, i tu je ostao do 1993, kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom - Mikijem Manojlovićem otišao iz Narodnog pozorišta, u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mesto upravnika pozorišta. Pre toga upravo Ejdus je bio na poziciji v. d. direktora.

U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao 1993, a od 2001. je vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti „Braća Karić". Izabran je 2006. u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma Bio je i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989.

U pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije odigrao je 150 dramskih uloga, snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs