IZA NAJLEPŠE LJUBAVNE HIMNE KRIJE SE PRIČA O JEZIVOM STRADANJU: Najveći ratni užas je bio inspiracija za ovu tužnu pesmu

Leonard Koen je svojom pesmom ne samo ostavio muzičko nasleđe već i odao počast stradalima, doprinoseći dubokom razumevanju ljudske patnje i njene preživljene lepote

Ljubav
Autor:
IZA NAJLEPŠE LJUBAVNE HIMNE KRIJE SE PRIČA O JEZIVOM STRADANJU: Najveći ratni užas je bio inspiracija za ovu tužnu pesmu
Leonard Koen, Foto: AP / Sandro Campardo

Leonard Koen je bez sumnje bio jedan od najuticajnijih i najvažnijih kantautora našeg doba, pesnik i muzičar čije su pesme o ljubavi, duhovnosti, patnji i veri tokom poslednjih 50 godina urasle u tkivo popularne kulture i obeležile živote nekoliko generacija, što je, možda, uspelo još samo Bobu Dilanu.

Leonard Koen
foto: John Rahim / Shutterstock Editorial / Profimedia

Koenove kompozicije izvodili su brojni muzičari koji su nalazili nadahnuće u njima. Tako je hit "Hallelujah" iz 1984, emocionalna oda neostvarivoj ljubavi koju je s prvobitnih 80 strofa sveo na samo šest, "lupajući pri tom glavom po podu od muke", kako je sam rekao, dosad doživela više od dvesta verzija u izvođenju zvezda kao što su Bono, Džon Bon Džovi ili k.d. Lang, a poslužila je i kao podloga u filmu "Shrek" i u popularnom TV serijalu "O.C.".

leonard Koen
foto: PrintscreenJutjub/LeonardCohen

"Pleši sa mnom do kraja ljubavi" ("Dance Me to the End of Love") predstavlja jedan od najznačajnijih hitova Leonarda Koena, pevača, tekstopisca i pesnika čiji je uticaj na muziku i kulturu bio duboko osnažujući. Pesma je prvi put objavljena 1984. godine na Koenovom istoimenom albumu i od tada je postala ikonična, dosežući visine popularnosti i prepoznatljivosti koja ju je uzdigla na status klasika.

Iako je pesma na prvi pogled ljubavna balada, njezino suštinsko značenje duboko je prožeto strašnim događajima iz Drugog svetskog rata i Holokausta. Koen, sam jevrejskog porekla, posvetio se istraživanju i proučavanju ovog mračnog perioda ljudske istorije, inspirisan dubokim interesovanjem za religiju, muziku i književnost.

Nastanak pesme "Pleši sa mnom do kraja ljubavi" proizašao je iz uznemirujućeg otkrića o muziciranju zatvorenih gudačkih kvarteta u koncentracionim logorima. U okviru tih strahota, muzičari su bili primorani da sviraju dok su se užasne scene smrti odvijale pred njihovim očima - svirali su klasičnu muziku dok su njihovi drugovi bili ubijani ili spaljivani u krematorijumima.

Leonard Cohen je kasnije otkrio kako je tekst pesme proizlazio iz saznanja o ovim tragičnim događajima. Stihovi poput "Pleši sa mnom do tvoje lepote, uz goruću violinu" nose u sebi duboku simboliku o lepoti postojanja i njegovom prolaznosti, istovremeno odajući počast stradalima kroz njihovu patnju.

Iako je pesma postala planetarni hit, njen suštinski kontekst i inspiracija nisu zaboravljeni. Ona je postala sastavni deo repertoara mnogih jevrejskih bendova koji je izvode kao sećanje na milione nevinih ljudi koji su izgubili živote tokom Holokausta.

Ova pesma, preplavljena dubokim emocionalnim značenjem i metaforama, često se interpretira kao omaž žrtvama, a istovremeno ostaje kao snažno svedočanstvo o ljudskoj izdržljivosti i lepoti koja se može pronaći čak i u najmračnijim trenucima.

Stil/Istorijski zabavniki

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs