SA 18 SE UDALA ZA BRATA, O OVOJ ROMSKOJ SVADBI JE PRIČAO CEO SVET: Mlada ispoštovala običaje, a mladoženja ŠOKIRAO SVE

Romska svadba o kojoj je pričala cela planeta se desila u februaru prošle godine, a kadrovi sa slavlja su neverovatni.

Ljubav
14:33h Autor:
SA 18 SE UDALA ZA BRATA, O OVOJ ROMSKOJ SVADBI JE PRIČAO CEO SVET: Mlada ispoštovala običaje, a mladoženja ŠOKIRAO SVE
Kako izgleda svadba kod Roma?, Foto: Printscreen Youtube / OMG Weddings

Šantel Kijeli se sa samo 18 godina udala sa svog rođaka Džima u Irskoj, a kadrovi te romske svadbe su obišli svet. Naime, mladenici pripadaju plemenu koje 10 meseci godišnje putuje, a onda se u decembru vraćaju u rodni grad kada počinje sezona venčanja.

Na glamuroznu proslavu su pozvali ceo grad, a mladina venčanica je bila ukrašena sa neverovatnih 20 hiljada kristala i delo je omiljene dizajnerke među Romima Telma Madin.

Romska svadba, Irska
foto: Printscreen Youtube / OMG Weddings

Ovo venčanje je bilo i posebno po tome što je u Ujedinjenom kraljevstvu i Irskoj zabranje brak među rođacima, a uprkos svim ograničenjima - brat i sestra su izgovorili sudbonosno "da".

Šantel je imala "najmanje sedam deveruša", dok je mladoženja na događaj došao sa čak 73 kuma, a čitava proslava obeležena je i velikom Barbi tortom.

- Devojke su ovde u Ratkilu veoma ugledne. Mi volimo da kažemo da se irski ’putnici’ vraćaju 50 godina unazad, ali devojke iz ovog mesta idu 100 godina unazad. Oni su svi jedna porodica i mislim da je to razlog zašto je ovo mesto toliko bogato - poručila je dizajnerka Telma Madin.

Romska svadba, Irska
foto: Printscreen Youtube / OMG Weddings

Kako izgledaju romske svadbe

Romski brak se uglavnom sklapa na tri načina: otmicom (silom ili pristankom), kupovinom i uzajamnim pristankom. Kada pripadnik nekog romskog plemena sklopi brak sa nekim ko ne potiče iz romske sredine, to automatski povlači isključenje iz plemena. Dva drevna načina za slapanje braka – otmica i kupovina -zadržala su se do današnjeg dana. Brak sklopljen otmicom, uz devojčin pristanak prilično je redak, čak i u onim plemenima u kojima su se najviše sačuvale tradicije.

Brak sklopljen otmicom, uz devojčin pristanak prilično je redak, čak i u onim plemenima u kojima su se najviše sačuvale tradicije. Mladić dolazi jedne večeri sam, ili u društvu nekolicine svojih drugova da otme devojku koju voli.

On odlazi sa svojom izabranicom i gubi im se svaki trag za izvesno vreme, ponekad i za nekoliko nedelja. Potom je dovodi natrag u logor njenih roditelja. Tek posle tobože žestoke svađe praćene psovkama i svakojakim uvredama, i posle ritualnih batina koje „pobegulja“ dobije, odobrava se važnost ovakve veze. Ali, dok god se ne obavi venčana ceremonija, oni se moraju ponašati kao da su verenici, odnosno moraju strogo poštovati tradiciju.

1 / 9 Foto: Printscreen Youtube / OMG Weddings

Pod običnim venčanjem koje se danas najčešće sreće među Romima, podrazumeva se ono kojem su prethodili dugi pregovori i pogađanja roditelja. Iznoseći osobine svog poroda i hvaleći njihova kvalitete, roditelji nastoje da iz ovih razgovora izvuku što veće zadovoljstvo i žele da oni što duže traju. Po pravilu, mladićev otac treba da ne zna o čemu je reč, a kada dozna, kategorički izjavljuje da ni za šta na svetu ne želi da se odvoji od svog deteta. Kada na kraju dođe do sporazuma, odluka se objavljuje čitavom plemenu, a u nekim slučajevima i susednim plemenima, navodi radiomedveđa.com.

Mladiću se tada dozvoljava da „ptvi put“ vidi svoju verenicu. A devojka se mora ponašati kao da je duboko potištena što će morati da napusti svoje roditelje. Svetkovina u vezi s venčanjem traje katkad i po nekoliko dana, što zavisi od bogatstva plemena iz kojih potiču mladenci. U svakom slučaju, venčana svečanost je jedan od najvažnijih događaja u svakodnevnom životu i Romi su kadri da na nju potroše čitavo bogatstvo.

Na ovo slavlje pozivaju se svi iz okoline. Dok god traje svetkovina, zaboravljaju se sve prethodne svađe i neprijateljstva. To je neka vrsta svetog primirja, koje niko ne želi da prekrši. Mada je među Romima brak svetinja koju je opasno prekršiti, razvodi ipak postoje. Negde se mlada može vratiti svojoj porodicii tvrditi da je u braku rđavo postupano s njom.

Ona tada izlazi pred plemenski savet. Ako se ustanovi da nije u pravu, njen otac mora da nadoknadi novac ugovoren prilikom venčanja. Ipak, on zadržava jedan deo kao naknadu za gubitak ćerkine nevinosti, što je znatno umanjilo njenu buduću vrednost, ali, kao se ustanovi da su devojčina tvrđenja tačna, onda otac zadržava i kćer i novac.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs