OVAKO SU SE VOLELI BEKIM FEHMIU I BRANKA PETRIĆ: Njihova ljubav počela je INCIDENTOM, a završila se jezivom TRAGEDIJOM

Onako kako su se voleli Branka Petrić i Bekim Fehmiu, malo ko je mogao. Bila je to filmska ljubav.

Ljubav
16:12h Autor:
OVAKO SU SE VOLELI BEKIM FEHMIU I BRANKA PETRIĆ: Njihova ljubav počela je INCIDENTOM, a završila se jezivom TRAGEDIJOM
Kako su se voleli Branka Petrić i Bekim Fehmiu, Foto: Profimedia

Bekim Fehmiju smatran je za jednog od najboljih glumaca jugoslovenske kinematografije. Život mu je obeležila velika ljubav sa suprugm Brankom Petrić, pred čijim očima se desio prizor koji nikad neće zaboraviti.

Naime, 15. juna 2010. desila se do tada nezapamćena tragedija, Branka je zatekla Bekima mrtvog. Pucao je sebi u glavu, dok je prethodno prekrio telo čaršavom da ne isprlja zidove.

Njihova ljubav i brak, koji će trajati pedeset godina, nije bila ljubav na prvi pogled. Godinama pre nego što su se zavoleli, putevi su im se višestruko preplitali. Sretali su se na glumačkoj akademiji, a posebno na časovima plesa, u kojima se Bekim toliko isticao da ga je profesorka Sonja Dojčinović ubeđivala da pređe u baletane rečima: "Verujte, prevazišli biste Nurejeva".

Bekim Fehmiju
Bekim Fehmijufoto: Profimedia

Najviše je plesao sa "vitkom, dugonogom, tamnosmeđom" Brankom, kako je opisuje. No, iako im je profesorka govorila kako su divan par, tada su još uvek bili samo kolege. Bekim je na studijama bio ćutljiv, marljiv, nenametljiv, a Branka mu je, kada ju je prvi put pitao da budu par, odgovorila "Suviše si mlad za mene".

U jednom trenutku izgledalo je da između njih neće biti čak ni drugarstva – Bekim se jednom prilikom potukao sa Brankinim najboljim drugom Batom Stojkovićem, koji mu je opsovao "šiptarsku majku". Branka ga tada, priseća se Bekim, nije ni pozdravila, pogledavši ga "krvnički", piše Danas.

Bekim Fehmiju
Bekim Fehmijufoto: Profimedia

Bez obzira na ovu čarku, Bata i Bekim postali su veliki prijatelji, a njegovi odnosi sa Brankom su otoplili, posebno tokom Bekimovog vojnog roka, kada mu je Branka često pisala. Opisujući te godine prijateljevanja, Bekim naziva Branku "moj anđeo" koji se brinuo o njemu, a ona njega „moj vitez“, džentlmen koji je branio i pratio kući. U poslednjem vojničkom pismu, Branka mu nudi filmsku ulogu i poziva kod njenih u Novi Vinodolski. Tu, na moru, posle večere u domu Petrića, rađa se ljubav između njih dvoje, koju Bekim ovako opisuje u svojim memoarima:

Bekim Fehmiju
Bekim Fehmijufoto: ATA Images / Antonio Ahel

"Noć je topla i puna svitaca. Lahor donosi miris mora. Čuju se cvrčci i udaljeni zvuci harmonike. Zapalili smo cigarete. Čini mi se da sanjam divan san. Pod zvezdanim ljubičastim nebom našlo se dvoje mladih, čije su iskre međusobnih svesno ili nesvesno potiskivanih simpatija počele da varniče još od prvog viđenja… Ta topla noć u avgustu ‘doći će mi glave’."

Venčali su se u Rimu i to dva puta. Najpre je Branka, već trudna, stigla na pripremljenu proslavu zaboravivši rodni list; ipak, venčanje su proslavili i objavili, da bi se ona tek naknadno ponovo vratila u Rim, ovoga puta s potrebnim papirima. Sledi život filmskog para, zajednička putovanja po svetu, od Engleske do Kolumbije, šetnja po crvenom tepihu u Njujorku, rođenje sina Uliksa 1968. godine, a zatim i Hedona nekoliko godina kasnije.

Branka Petrić
Branka Petrićfoto: Kurir / Dragana Udovičić

Pored sve slave, uspeha i avantura sa najpoznatijim ženama toga doba – Brižit Bardo, Širli Meklejn i Avom Gardner, najtoplije stranice Bekimovih uspomena govore o zajedničkim porodičnim letovanjima na Jadranskom moru, u domu Petrića u Novom Vinodolskom, čistoj nepomućenoj sreći i spokoju dok gleda Branku, "Amazonku, moju Ester Vilijams", kako kaže, dok pliva sa sinovima Uliksom i Hedonom.

Bekim Fehmiju
Bekim Fehmijufoto: Profimedia

U jednom od retkih intervjua ovako se prisetila svoje velike ljubavi:

"Bili smo kolege na akademiji. On je mene prvi zapazio, premda žene obično prve šacuju. Bio je nenametljiv i ničim nije davao do znanja da ga neka devojka privlači. Ali je devojke privlačio i da ništa ne čini, što je svakako bilo intrigantno. Kad je reč o nama, nije to bila ljubav na prvi pogled. Nekoliko godina mi je bio samo kolega. Bio je vrlo marljiv, ozbiljan i sasvim posvećen studijama, izrazito mršav, imao je divne ruke, lep hod, a ja sam volela njegove za muškarca neobično dugačke trepavice", rekla je Petrić.

"Blagoslovena sam što imam dvoje dece. Bekim je hteo 12 ali ja sam mu govorila da bi trebalo da budemo srećni sa dvoje. Možda mi je malo žao što nismo imali treće", ispričala je ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs