majka čuvenog repera

DIVNA LJUBAVNA PRIČA NAŠE NAJLEPŠE BALERINE RASPLAČE I OSTAVI BEZ DAHA: Najveći FRAJER Jugoslavije voleo ju je do smrti

Zoja Begoli je slovila sa prelepu damu i jednu od naših najboljih balerina ikada, a ljubav sa Farukom je poput scenarija za film

Ljubav
08:18h Autor:
DIVNA LJUBAVNA PRIČA NAŠE NAJLEPŠE BALERINE RASPLAČE I OSTAVI BEZ DAHA: Najveći FRAJER Jugoslavije voleo ju je do smrti
Prelepa ljubavna priča najbolje srpske balerine, Foto: Printscreen Youtube - Nina Martinović Armbruster

Čuvena prva solistkinja Narodnog pozorišta u Beogradu Zoja Begoli ostavila je neizbrisiv trag na našoj sceni. Slovila je za jednu od najvećih dama, a baletom i lepotom je očaravala publiku. Bez umetnosti nije mogla da zamisi život, te je blistavu karijeru nastavila kasnije na pozicija repetitora. A malo ko zna da je naslednik legendarne balerine upravo reper Relja Popović, koji je od mame nasledio talenat za glumu, scenski pokret muziku.

Neverovatni uspesi

Rođena 19. januara 1949. u Beogradu, Zoja Begoli završila je baletsku školu “Lujo Davičo” 1965. godine kao jedna od najbolјih učenica. Posle dvogodišnjeg usavršavanja u Lenjingradu u čuvenoj Akademiji “A.J. Vaganova”, kao stipendistkinja Narodnog pozorišta, vratila se 1967. u Beograd i u Narodnom pozorištu ostala do kraja igračke i pedagoške karijere.

Osim u matičnoj kući, pedagoškim radom bavila se i u baletskoj školi “Lujo Davičo” i na BK Akademiji, gde je predavala na igračkom i glumačkom odseku. Doživela je izuzetno priznanje u akademiji “Vaganova” , gde je imala čast da bude izabrana kao jedina strankinja za igru i nastupanje na sceni "Marinskog teatra" u čuvenim godišnjim predstavama.

Nјene najznačajnije uloge su: Olimpija – Hofmanove priče, Svanilda – Kopelija, Polovecka devojka – Knez Igor, Mirta – Žizela, Solveig, Ingrid – Per Gint, Kiti Ščerbacka – Ana Karenjina, Sinfonijsko kolo, Sinfonijski triptihon, Ruska igra – Krcko Oraščić, Las Pasiones, Forma viva, Kuma – Trijumf Afrodite, Krakovjak – Ivan Susanjin, Ulična igračica – Don Kihot, Solo par – Ero s onoga svijeta, Furijant – Prodana nevesta.

Sina Relju i Mišu je dobila sa Srđanom Popović, koji je bio sportski novinar. Preminuo je kad je reperu bilo samo dve godine.

- Mama mi je pričala da sam je na sahrani oca jednog mog druga pitao kome je teže – njemu koji je izgubio tatu sa 14 godina ili meni koji sam tada imao godinu i po. Teško je odgovoriti na to pitanje. Da li je ikad lako preboleti odlazak nekog ko ti znači? Naravno da bih voleo da sam mogao da zapamtim oca. To je rana koju nosim ceo život – iskren je bio reper.

Relja Popović
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Filmska ljubavna priča

Potom se Reljina majka udala za čuvenog glumca, scenariste i pedagoga Faruka Begolija. Iako se radilo o ogromnoj ljubavi, njhov brak je doživeo krah posle 18 godina zajedničkog života. Faruk nikada nije krije da mu je veoma žao što je došlo do razovda, a o emocijama više nije želeo da govori. Koliko je njihov odnos bio jak pokazuje i činjenica da je balerina zadržala njegovo prezima i nakon razilaženja.

Faruk je tokom 70-ih i 80-ih godina bio među najtraženijim glumcima u bivšoj Jugoslaviji. Bilo je to vreme kada su se u raznim gradovima stvarali klubovi njegovih obožavalaca. Igrao je u oko 70 igranih filmova raznih metraža i u desetinama pozorišnih predstava. U 33-oj godini života za sobom je imao 33 filma, a autori većeg dela njih su bili najglasovitiji režiseri tog vremena u bivšoj Jugoslaviji.

- Tokom ovih poslednjih godina ne govorim više o ljubavi, jer je postojala jedna istinska ljubav i, kao njen rezultat, i jedan brak. Bili smo sedamnaest godina zajedno. Ona je zadržala moje prezime. Ali, kada dođe kraj, onda je kraj, na žalost. Ostali smo prijatelji. Čujemo se telefonom s vremena na vreme. Najčešće smo se čuli tokom rata. Ali, pošto smo shvatili da smo oboje dobro, i ja i ona, razgovarali smo sve ređe i ređe. Sretan sam zbog te ljubavi, sretan sam što sam imao tu ženu. Zahvalio sam joj se što mi je pružila tu divnu ljubav, taj brak, to prijateljstvo, i taj komad divnog život - rekao je svojevremno Faruk.

Posebno je naglasio da je sa njom upoznao šta je divan život.

Bogat sam tom ljubavlju, bogat sam tom ženom. Zahvalan sam joj što mi je pružila jedno saznanje, divnu ljubav, brak, divno druženje i divan deo života – prisetio se on tada.

Begoli je preminuo u Prištini 2007. u 63. godini, a Zoja deceniku kasnije u 68 godini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs