večna ljubav

MNOGE SU DOŽIVELE SMAK SVETA KAD JE MENE UZEO, JER JE BIO IDEALNA PRILIKA: Đinđić se na neobičan način zaljubio u Ružicu

Narušava se punih 20 godina od ubistva pemijera Zorana Đinđića, doktora filozofije i političara, koji je imao filmsku ljubavnu priču sa suprugom Ružicom.

Ljubav
21:29h Autor:
MNOGE SU DOŽIVELE SMAK SVETA KAD JE MENE UZEO, JER JE BIO IDEALNA PRILIKA: Đinđić se na neobičan način zaljubio u Ružicu
Kako se Đinđić zaljubio u Ružicu?, Foto: Profimedia

Tada mladić iz Bosanskog Šamca i doktor filozofije Zoran Đinđić bio je opsesija svih lepih i pametnih žena, ali je njega Ružica osvojila svojom jednostavnošću i širokim osmehom, koji je zračio drugačije od svih ostalih. U njoj je video posebnu damu koja u sebi krije nešto izuzetno.

"Upoznali smo se na tribini na kojoj je predstavljena njegova knjiga "Jugoslavija kao nedovršena država". U njegovim očima prepoznala sam moralno čistunstvo, koje je namerno, da ga slučajno ne razotkriju, prikrivao naglašenom samouverenošću, arogancijom, oštrinom i učenošću. Bio je čist kao suza, pa je zato i morao da se brani raznim odbrambenim mehanizmima, da ga ne provale u ovom okrutnom i pokvarenom svetu. Čistunci, altruisti, humanisti su stalno na udaru, jer provociraju nečiju nečistu savest. Zato drugi pošto-poto hoće da ih isprljaju, i spuste na svoju meru. Sami za sebe, najbolje znaju ko su i kakvi su. I Zoran je to shvatao, prisiljen da svoju nevinost brani pomalo odglumljenim cinizmom - rekla je Ružica za "Vreme" 2006 godine.

Istakla je da je počastvovana što je takav čovek izabrao baš nju za suprugu od mnogobrnojnih devojaka koje su ga spopadale na svakom ćošku.

"Znam da je posle povratka sa doktorata iz Nemačke bio prosto opsesija svih lepih i pametnih žena koje su držale do sebe. Verovatno su doživele pravi privatni smak sveta kad je mene uzeo, jer je stvarno bio idealna prilika spram mnogih. A, eto, takav kakav je bio, odabrao je baš mene – anonimnu i nepoznatu koju niko nikad nije ni upoznao. Očigledno, nije bio čovek klišea i predrasuda, nego modernista koji je sve radio prateći sopstvena osećanja, a ne osvrćući se šta drugi misle. Mogla sam biti samo počašćena što je u meni prepoznao nešto izuzetno, izabrao me je za ženu, i predstavio beogradskom kulturnom, intelektualnom i političkom establišmentu, o kome sam ja znala samo iz novina."

Oni koji su ih poznavali isticali su da su bili rođeni jedno za drugo. Poznati dvojac se nije razdvajao do kobnog 12. marta 2003. godine, negujući odnos pun razumevanja, podrške, ljubavi i poštovanja. Kruna njihovog braka su ćerka Jovana (33) i sin Luka (30).

Nakon nenadoknadivog gubitka posvetila se deci, ne krijući da su je neki ljudi razočarali.

"Ostali smo zauvek sami, nas troje, a svi ti velevažni prijatelji su se razbežali, i ubuduće su nam prilazili samo kao nejasne senke, u međuvremenu i sami postajući javne medijske pojave. Uz vest o njegovoj smrti i oni su konačno postali neko i nešto. Što su oni bivali sve važniji i važniji, moja tuga i bol su u istoj meri rasli. A ja sam deci morala da objasnim važnost našeg kraja."

1 / 5 Foto: ATA Images

Ružica Đinđić, otkako joj je metak oduzeo voljenog čoveka pre 20 godina, životnog saputnika, glavnog oslonca i oca njene dece, u javnosti se retko pojavljuje.

Diplomirana pravnica, politički aktivista i urednica izdavačke kuće, svoj život od smrti supruga vodi kao požrtvovana majka i žena iz senke. Čuva uspomenu na čuvenog političara kroz Fond „Dr Zoran Đinđić“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs