KUSTURICA JE MAJU OSTAVIO SA REČIMA DA IMA DRUGU: A kada se predomislio i poželeo da mu se vrati, ona ga više NIJE HTELA

O svom privatnom životu Kusturica retko priča, ali je sa studentima na samitu "Otvoreni svet" progovorio o do sada nepoznatim detaljima

Ljubav
15:09h Autor:
KUSTURICA JE MAJU OSTAVIO SA REČIMA DA IMA DRUGU: A kada se predomislio i poželeo da mu se vrati, ona ga više NIJE HTELA
Kako se Emir Kusturica oženio suprugom Majom, Foto: Profimedia/editorial images

O supruzi Emira Kusturice ne zna se mnogo, osim da se zove Maja i da je u skladnom braku sa scenaristom i rediteljem pune četiri decenije, sa kojim ima dvoje dece, sina Stribora i ćerku Dunju.

Maja se retko kad pojavljuje u javnosti. Imali smo priliku da je vidimo na crevnom tepihu u društvu supruga tek nekoliko puta.

Emir Kusturica sa suprugom Majom je u braku više od četiri decenije
Emir Kusturica sa suprugom Majom je u braku više od četiri decenije foto: Profimedia/editorial images

O svom privatnom životu Kusturica retko priča, ali je na nedavno održanom samitu na Zlatiboru pod nazivom "Otvoreni svet", prisutnim studentima otkrio neke do sada nepoznate detalje iz svog pivatnog života. Tom prilikom je otkrio kako se oženio sa Majom koja je tada važila za jednu od najlepših devojaka u Sarajevu.

- Zabavljali smo se jedno vreme i pred moj odlazak u Prag na studije rešio sam da raskinem sa njom. Složio sam joj neku priču, čak sam joj rekao kako imam i drugu devojku, i ona je u suzama otišla. Nakon toga spakovao sam se i otputovao u Prag na studije - započeo je Kusturica svoju priču.

Kako živat nekad piše romane dokaz je i to da je posle nekoliko meseci u Pragu na ulici slučajno sreo sarajevskog šanera koji mu je rekao da oko njegove Maje "obleću" momci i da bi možda mogao da ostane bez nje.

Kusturica ne krije da mu je supruga najveća podrška u svemu
Kusturica ne krije da mu je supruga najveća podrška u svemu foto: Profimedia

- Jednu noć pred kraj prve godine u Pragu srećem šanera Peru koji me izvodi na večeru i priča mi kako ću izgubiti Maju. Baš sutradan nama studentima prikazivao se najbolji film svih vremena, Felinijev "Amakrod", i ja sam bio u dilemi - da li da ostanem i gledam film ili da odem u Sarajevo? Ujutru sam uhvatio voz i preko Horgoša, Beograda i Zagreba uveče stigao u Sarajevo - ispričao je Emir, ali tada nije uspeo da vidi Maju.

- Posle 2 dana u Sarajevu vraćam se u Prag i na fakultetu me zatiče obaveštenje: “Zbog ogromnog interesovanja "Amakord" se prikazuje još jednom. Odem u projekcionu salu, sednem u prvi red i zaspim već posle prve scene. Svi su me gledali s podozrenjem - prisetio se Kusturica.

Sipruga Emira Kusturice retko se pojavljuje u javnosti
Sipruga Emira Kusturice retko se pojavljuje u javnosti foto: Profimedia/editorial images

Narednog vikenda se ponovo uputio za Sarajevo međutim tamo je saznao da je Maja na Jahorini, ali to ga nije sprečilo da ode da je potraži.

- U međuvremenu sam se čuo sa šanerom Perom koji mi govori da Maja ima drugog momka i ja opet odem put Sarajeva, gde saznajem da se zabavlja sa sinom Bebe Selimović. Uzeo sam auto od oca i sa nekoliko drugova otišao na Jahorinu, ali Maju nisam video. Ponovo se preko Zagreba, Beograda i Horgoša vraćam u Prag, gde na oglasnoj tabli zatičem obaveštenje: "Zbog ogromnog, ogromnog interesovanja "Amakord" se prikazuje još jednom". Ponovo odlazim u bioskop i opet zaspim posle prve scene. Kolege su me gledale kao da nisam normalan - rekao je Emir.

Sledećeg vikenda Kusturica je opet seo u voz za Sarajevo u nadi da će ovaj put imati više uspeha.

Emir Kusturica sa suprugom ima dvoje dece
Emir Kusturica sa suprugom ima dvoje dece foto: Profimedia

- U vozu sam bio sa nekim Bugarima, ošugao sam se od glave do pete i nakon što me je majka izmazala nekom mašću odlazim da tražim Maju, ali opet je nisam video. Tad sam saznao da se i dalje zabavlja sa sinom Bebe Selimović. Po povratku u Prag dočekuje me novo obaveštenje: "Zbog nezapamćenog interesovanja Felinijev "Amakord" se prikazuje još jednom". Ja opet odem u bioskop i, naravno, zaspim posle prve scene. Pojedine moje kolege Poljaci nisu hteli sa mnom više da razgovaraju, zvali su me balkanski divljak jer nisam ispoštovao ostvarenje filmskog maga kao što je Felini - pričao je Kusta dok su ga studenti slušali bez daha.

Tek narednog leta je konačno uspeo da se ponovo vidi sa Majom.

- Seli smo da popijemo kafu i onda me je upitala: "Da li si čuo da je Felini napravio jedan divan film, da li si gledao "Amakord"?. Ja onako kao usput kažem: "Ma, ko nije?". Te iste godine nas dvoje smo u sarajevskom bioskopu Romanija gledali Felinijev "Amakord", a venčali smo se mesec dana kasnije. Šta sam hteo da vam kažem ovom pričom - čovek uvek treba da da prednost životu, a ne fikciji - zaključio je čuveni reditelj.

Supruga Emira Kusturice postala je upešni producent
Supruga Emira Kusturice postala je upešni producent foto: Profimedia/editorial images

Zanimljiv je podatak da su Maja i Emir Kusturica 2015. godine odlikovani medaljom pokrovitelja supružničke ljubavi i porodične sreće „Sveti Petar i Fevronija“, koja se dodeljuje bračnim parovima koji su zajedno najmanje 25 godina. Medalja i plaketa uručeni su im u „Ruskom domu“ u Beogradu, a dobili su ih na inicijativu stanovnika grada Muroma, koju je podržala Svetlana Medvedeva, supruga tadašnjeg predsednika Rusije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs