Obratite pažnju

6 ZNAKOVA DA STE U BRAKU SA PSIHOPATOM: Ovo se ne može sakriti!

Muškarci-psihopate ciljaju određen tip žene. U nameri da šarmiraju, ništa im ne može stati na put. A psihopatija se "oseti" tek kasnije

Ljubav
Autor:
6 ZNAKOVA DA STE U BRAKU SA PSIHOPATOM: Ovo se ne može sakriti!
Brak sa psihopatom, Foto: Profimedia

Danas ćemo pričati o muškim psihopama. Za one kojima je reč "psihopata" mnogo teška, možemo da kažemo da se u terminologiji za psihopatiju kaže i da je to osoba sa "poremećajem ličnosti".

Psihopatija, kao poremećaj je izuzetno ozbiljna anomalija ličnosti.

Kako prepoznati psihopatu?

Psihopatija je granično stanje, između patološkog i zdravog stanja psihe.

Muškarci-psihopate bukvalno tragaju za određenim tipom žena. Pošto ovi muškarci zaista mogu biti (ali ne i činjenica) veoma šarmantni, romantični, originalni, eruditni, obrazovani i intelektualni, često su u stanju da iznenade ženu nekim neustrašivim postupkom.

Prvi znak je preterano samopouzdanje. Osoba sa ovim poremećajem ličnosti uvek je nepokolebljivo uverena u sopstvenu ispravnost. Iz serije „Postoji moje mišljenje, a postoji i pogrešno“. A svaki komentar, procenu, kritiku često doživljava sa iritacijom, razdražljivošću, negativizmom i agresijom. Kada se prave greške, skoro uvek je kriv drugi, sudbina, društvo, država.

Drugi znak je patološka laž. Na početku veze to je teško primetiti, ali postepeno, u procesu, laž može poprimiti takve razmere da je više nije moguće kontrolisati. Štaviše, mnogi čak namerno varaju tako da njihov partner primeti ovu laž, uživajući u njihovoj nekažnjivosti i slabosti drugog.

Treća tačka je igra za javnost. Muški psihopata najčešće pokazuje iritaciju, razdražljivost i agresiju kada je sam sa partnerom, a ako je sa strancima, onda će njegovo ponašanje biti veoma drugačije. "Na poslu dobrica, u kući đavo!"

Četvrta tačka je ljubomora. Muški psihopate su patološki ljubomorni. Nažalost, mnoge žene doživljavaju scene ljubomore kao manifestaciju ljubavi, ali je u stvari često određeno sredstvo psihološkog uticaja, a u budućnosti i nasilja.

Peta tačka su pretnje. Ceo unutrašnji svet muškog psihopate ispunjen je ratom i skrivenim pretnjama. Za njega su bitna samo njegova uverenja, vrednosti i fantazije, a argumenti partnera ili drugih ljudi ponekad ništa ne znače. I ako se u početku manifestuje kao bezopasna igra, onda se postepeno, kako se odnos razvija, odvojeno mišljenje druge osobe jednostavno ne percipira, kao i sama osoba, i odnos se pretvara u pakao.

Šesta tačka je nemogućnost da kontrolišete svoju agresiju. Glavni simptom ovog poremećaja ličnosti je nesposobnost muškarca da kontroliše svoj bes i agresiju. A razlog za ljutnju može biti apsolutno bilo šta: od prljave šolje, vremena, dobrog raspoloženja druge osobe. Sve može biti detonator.

Stoga se mnoge žene, gradeći svoje odnose sa takvim partnerima, vrlo često nalaze u poziciji žrtve. Zaista se plaše takvih muškaraca, plaše se da ih napuste, u takvoj su vezi dugi niz godina, nastavljaju da izdrže i ostaju u ovoj paklenoj vezi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs