BRAK

KAD SE MUŽ UĆUTI I POSTANE MRZOVOLJAN: Evo šta da radite!

Nesretan suprug se možda ne osjeća loše jer su njihove supruge krive, nego postoji celi niz razloga zbog kojih on nije sretan.

Ljubav
Autor:
KAD SE MUŽ UĆUTI I POSTANE MRZOVOLJAN: Evo šta da radite!
Foto: Shutterstock

Imala sam komšinicu čije su me promene raspoloženja zbunjivale. Pitala sam se koji su moji postupci uzrokovali to da postane ljuta ili da se povuče. Kasnije sam naučila da, veliku većinu vremena, njene promene raspoloženja nisu bile povezane sa mnom, nego da su pokazivale unutarnje bitke koje je vodila.

Razumevanje nekih borbi koje mogu doprineti nesreći vašeg supruga može umanjiti odbrambeni stav kojeg vi kao supruga postavite i može vam pomoći da budete njegova saosećajna podrška.

Brak, Muž i žena, Supružnici
foto: Shutterstock

Evo pet razloga zbog kojih se vaš muž može osećati nesretno.

1. Oseća se kao da nikada nije zaradio odobrenje svoga oca.

Mali dečaci žele svoje očeve učiniti ponosnima. Muškarac koji odraste bez potvrde svoga oca u svome srcu nosi prazninu, koju neprestano treba ispunjavati. Odrasli muškarci žele da se njihovi očevi ponose s onime što su postali. Trebaju znati da oni svojim očevima donose ponos, a ne bol.

Biblija kaže:Pre svega imajte žarku ljubav jedni prema drugima jer ljubav pokriva mnoštvo greha!“ (1. Petrova 4, 8) Ljubav i poštovanje žene prema mužu može biti dugoročno korisna u pogledu ispunjavanja te praznine.

No, budite oprezne i nemojte se prema njemu odnositi kao da ste njegova majka. Odnos prema mužu kao da ste mu majka znači da ga percipirate kao slabića i time pokazujete nepoštovanje prema njemu.

Zet i tast, otac i sin, Muškarac, muškarci
foto: Shutterstock

2. Tuguje

Životni događaji u čoveku postaknu cikluse bolnih osećaja za one koji su doživeli duboke gubitke. Muškarci koji su izgubili svoju sposobnost da budu produktivni često izgube osećaj za svrhu. Oni koji su izgubili očeve u mladoj dobi, žele da su njihovi očevi sada živi, da upoznaju njihovu decu i da se raduju postignućima koja su oni postigli.

Dečake se vrlo često uči da nemaju prava pokazivati osećanja ili plakati. Boje se govoriti o svojoj boli, jer misle da će to potaknuti lavinu osećanja koji će ih imobilizovati ili učiniti slabima. Oni koji nemaju dopuštenje izraziti svoju tugu odgađaju postupak isceljenja.

Prie više godina, članak iz ”Focus on the Family” otkrio je istraživanje koje je pokazalo da su muškarci, koji su učestvovali u odluci o prekidu trudnoće, imali veću verovatnost da će doživeti depresiju nego druga populacija.

Tuga će na ovaj ili onaj način izaći van. Ako je ne izrazimo rečima, izaći će putem ljutnje, depresije, ovisnosti ili radoholičarstva.

muškarac, čovek, tuga
foto: Profimedia

3. Razočaran je samim sobom

Upoređivanjem sa drugima recept je za neuspeh. No u tu je zamku moguće vrlo lako upasti. Muškarci, koji se upoređuju s drugim muškarcima ili u odnosu na određena očekivanja, prekoravaju sami sebe ako ta očekivanja ne budu ispunjena. Prekoravaju i mrze sami sebe zbog toga što nisu mogli priuštiti bolji standard svojoj porodici. Gledaju na postignuća dece njihovih prijatelja i boje se da njihova deca zaostaju.

Ako muškarac ne misli da je uspešan, on će biti nezadovoljan samim sobom. Pomažemo svojim muževima kad primetimo i cenimo njihove dobre osobine. Iskreno divljenje supruge dolazi do izražaja u načinu na koji razgovara s njim i o njemu. Pokazuje se u tome kako se ona ponaša prema njemu.

5. Oseća se udaljenim od vas

Muž ceni telesnu i osobnu intimu sa svojom ženom. Uopšteno govoreći, muškarci se moraju osećati seksualno bliski prema vama, pre nego što se požele emocionalno otvoriti. Žene su obično suprotne. Emocionalna bliskost povećava njihovu želju za telesnom blizinom. Te razlike stvaraju borbu za moć kada se usredsredimo na zadovoljavanje svojih potreba, pre nego što smo spremni ispuniti potrebe svog supružnika. Svakodnevne smetnje stvaraju još jednu prepreku bliskosti. Kako usklađujemo zahteve roditeljstva, rodbine, dece i posla?

žena, žuž, brak
foto: Shutterstock

5. Ima pogrešan pogled na materijalne stvari.

Strah nas čini škrtima i nesretnima. Spoznaja da smo mi koji upravljamo svojim životom pomaže nam da uživamo u svojim uspesima. Sarađujte sa svojim mužem u milosti prema onima koji imaju manje sreće od vas samih. Otkrit ćete koliko ste bogati.

Nesreća vašeg supruga možda nema nikakve veze s vama. Ali to ne znači da ne možete učiniti ništa da ga podržite. Budite mu partner i njegova podrška. Saosećajte kada god možete. Naučite u vezi čega imate moć, a u vezi čega nemate. Čak i ako naši muževi ne odgovore na naš trud kako se nadamo, možemo živeti sretno i zadovoljavajuće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs