Pogledajte

Bonton za stolom: 4 jela koja jedemo na pogrešan način!

Kako se ne bismo blamirali na poslovnim ili svečanim ručkovima, dobro je baciti oko na gurmanski podsetnik lepog ponašanja

Zanimljivosti
Autor:
Bonton za stolom: 4 jela koja jedemo na pogrešan način!
Foto: Profimedia

Jedu li se kod kuće, u krugu porodice i prijatelja, jela poput škampa, pilećih krilca ili meko kuvanih jaja ne zadaju probleme, ali nađemo li se u situaciji kad bonton nalaže uglađeno ponašanje – mnogi se nađu u problemu ne znajući šta i kako. Naučite kako da se uz malo prakse ne izblamirate na svečanom ili poslovnom ručku.

Meko kuvana jaja

Uz meko kuvana jaja na sto mogu doći makaze s okruglim otvorom kako bi se u jednom potezu mogao prerezati vrh jajeta. Poslužiti može i nož kojim lagano udarite jaje s bočne strane, prerežite ga i vrh odložite na tanjirić. Na vrh možete staviti komadić maslaca i posoliti ga ili pobiberiti i jesti kašičicom. Dopušteno je i začiniti jaje nakon svakog zalogaja.

Suši

Suši je dopušteno jesti prstima i drvenim štapićima. Ako ga jedete prstima, podignite ga lagano s dva prsta. U slučaju da koristite štapiće, pripazite da ugao sa tanjrom bude što manji, odnosno da budu gotovo paralelni sa stolom. Suši nemojte da umačete u sojin sos, nego iskoristite komadić ukiseljenog đumbira umesto četkice pa lagano premažite sosom. Prema bontonu, zabranjeno je odvajati nadev, seći suši ili ga ostaviti da predugo stoji na tanjiru.

Nije ono što ste očekivali: 10 situacija u kojima je primereno da vratite hranu u restoranu!

foto: Profimedia

Pileća krilca

Ako se nađete u manje formalnom okruženju i želite da uživate u pilećim krilcima, ali bez umaka i mesnih sokova od brade do čela, poslužite se damskim trikom. Uhvatite krilca na krajevima kosti, pronađite završetak veće kosti i izvucite hrskavicu koja se tamo nalazi. Pronađite manju od dve kosti pa je olabavite i izvucite pa isto učinite s većom kosti. Batak je pristojno da držite s prstima na krajevima kosti. Ovo pravilo, nažalost, ne važi u vrhunskim restoranima, ali ionako je malo verovatno da će se naći na jelovniku.

Stručnjak za trovanje hranom upozorava: Ovih 5 jela izbegavajte da jedete u restoranu!

Puževi

Puževi takođe mogu da zadaju glavobolju od razmišljanja o tome s koje strane im prići. Ako su posluženi uz alat s okruglim vrhom koji podseća na makaze, uhvatite ga s jednom rukom i iskorisitite makaze kako biste uhvatili ljusku. U slučaju da na stolu imate samo ubrus, iskoristite ga i uhvatite puža s jednom rukom, a s drugom viljuškom izvucite meso i umočite ga u umak. Viljuške za puževe su posebnog oblika i imaju „dva“ zuba.

Kuvari otkrili: Ovu hranu nikad ne naručujemo u restoranu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs