Spisak za tridesetogodišnjakinje

Lepe, uspešne, sposobne i zadovoljne: Život u 30-im tek počinje!

Nakon tridesete sve tek počinje. Konačno stičete osećaj samosvesti i nezavisnosti, shvatate šta želite da postignete i dobijete od života. Da biste ispunili želje i dostigli maksimum u svim sferama svog života, treba naučiti određene stvari.

Zanimljivosti 15.11.2018. - 11:54h Autor: Uspesnazena
Uspešna žena, Foto: Shutterstock

1. Nađite posao koji vam donosi zadovoljstvo


Kad završimo fakultet, počinjemo da eksperimentišemo: menjamo radna mesta i kolektive, platu, pa čak i zanimanja. Međutim, do 30. godine je veoma važno pronaći pravi posao – onaj koji vam pričinjava zadovoljstvo. Samo na poslu koji vam donosi zadovoljstvo, nastojaćete da se razvijete i ostvarite uspeh u karijeri.

 

2. Naučite da spremate svoj specijalitet


Bilo da mrzite kuvanje ili znate napamet sve recepte Gordona Remzija, morate imati jelo koje ćete pripremati bolje od svih. Predjelo, glavno jelo ili desert – izaberite sami. Vežbajte, ne bojte se da dodate nešto svoje i dovedete tu veštinu do savršenstva. Kad budete imali važne goste, sa sopstvenim specijalitetom ćete biti sigurni da nemate razloga da pocrvenite.

 

Najlepša slavska predjela: 5 recepata za brze i lake slane torte!

Kuvarica
Kuvaricafoto: Shutterstok

3. Shvatite ko su vam pravi prijatelji


U mladosti smo stalno okruženi ljudima, lako stvaramo nova poznanstva i pogrešno verujemo da su nam sve to prijatelji. Tokom godina se cela ta gomila osipa, ali istinski prijatelji ostaju uz nas – oni koji dođu da nam pomognu kad smo bolesni i iskreno se raduju našim uspesima. Cenite ljude koje je proverilo vreme i nemojte biti bliski sa svima.

 

4. Prestanite da svima pričate pojedinosti iz vašeg ličnog života


Upamtite: da biste održali čvrstu vezu, nemojte da o problemima sa svojim partnerom pričate na svakom koraku. Ukoliko vam je stvarno prekipelo i zaista želite da nekome otvorite dušu, zakažite sastanak sa psihologom. Profesionalac će vas nepristrasno saslušati, pomoći će vam da analizirate svoje postupke, kao i ponašanje vašeg partnera. Zahvaljujući tome ćete dobiti priliku da sagledate sebe – ne samo iz perspektive žrtve, već i da uočite sopstvene nedostatke i, kao rezultat toga, pronađete pravi put.

 

5. Postavite prioritete


Stalno smo u žurbi – pokušavamo da obavimo mnogo poslova i postignemo što više. Vremenom shvatimo da smo se rasipali na sitnice, a zapostavljali važne stvari. Obično se u životu pamte trenuci putovanja i vreme provedeno sa svojom porodicom, a ne kako ste sedeli u kancelariji u petak uveče. Važno je naučiti kako da postavite prioritete i što češće radite ono što zaista želite.

 

Savršena destinacija za odmor i uživanje: Otkrivamo vam sve tajne jezera Komo! (FOTO)

na odmoru
na odmorufoto: Shutterstock

 

6. Pronađite vreme i novac za odmor


Nedostatak odmora dovodi do duševne i fizičkeiscrpljenosti i smanjuje ukupnu radnu sposobnost. Zato je bolje da novac ne potrošite na najnoviji model mobilnog telefona, već na zasluženi odmor. Nakon dobrog odmora, ponovo ćete napuniti baterije i biti spremni da uradite više. Postavite sebi pravilo da 20% plate ostavljate samo za odmor.

 

7. Dobijte vozačku dozvolu


Dobijanjem vozačke dozvole se pripremate za akciju. Kad steknete vozačku dozvolu, počećete da razmišljate o kupovini automobila i povećanju vlastitog prihoda, u skladu s tim. Kad imate vozačku dozvolu, lakše putujete: možete da iznajmite automobil i obiđete mnogo više zanimljivih mesta.

 

Dame za volanom: Žene voze lošije od muškaraca, a razlog je jednostavan!

Žena vozač
Žena vozačfoto: Profimedia

8. Obezbedite dodatni prihod


Sa 30 godina, potrudite se da imate dodatni izvor prihoda: frilens, honorarni posao, pasivni prihod ili lični biznis. Čak i ako radite u najstabilnijoj kompaniji, nikad ne znate šta se sutra može dogoditi. Zato je važno da osigurate rezervni izvor prihoda, tako da uvek iz kritične situacije izađete kao pobednik.

 

9. Odselite se od roditelja


Zgodno je živeti sa roditeljima: uvek je očišćeno, a u frižideru šerpa sa ukusnim domaćim jelom. Bez obzira na to, pre ili kasnije se treba odseliti od roditelja, a bolje je to učiniti do tridesete. Tako ćete naučiti da planirate svoj budžet – pazite na troškove stanovanja, hrane i raznih sitnih stvari, poput deterdženata – i naučićete da budete odgovorni.

 

10. Naučite da se razumete u alkoholna pića


U mladosti kupujemo najjeftiniji alkohol, uopšte ne razmišljajući o njegovom kvalitetu i uticaju na organizam. Kasnije počinjemo da obraćamo pažnju na ukus i kako piće naglašava određena jela. Kada naučite da se razumete u alkohol, moći ćete da u punoj meri uživate u kombinaciji pića i hrane, bez štete po zdravlje, jer ćete umeti da izaberete kvalitetan proizvod.

 

Nema toga što se ne može naučiti uz pomoć ova tri koraka: Tehnika najboljeg naučnika!

Naučite strani jezik
Naučite strani jezikfoto: Shutterstock

11. Naučite da govorite tačno bar jedan strani jezik


Posao u mnogim kompanijama zahteva bar osnovno znanje engleskog jezika. On vam je takođe je neophodan da biste kupili karte i mirno putovali po svetu. Naučite makar jedan strani jezik, na kome možete da izrazite svoje misli. Ne zaboravite da održavate to znanje.

 

12. Naučite da govorite pred publikom


Mnogim odraslim ljudima je neprijatno kad treba da podnesu izveštaj, brane svoje gledište ili čak da samo razgovaraju s nepoznatom osobom. Naučite da prevaziđete sopstvene strahove. Ljude koji ne pokazuju nervozu, ne trzaju se i u govoru ne koriste poštapalice, svi slušaju i smatraju autoritetima. Kad naučite da lepo govorite, oslobodićete se nesigurnosti i moći ćete da uspešno predstavite projekat, ubedite šefa da zaslužujete povišicu, pa čak i da privatne sukobe rešite u svoju korist.

 

13. Pronađite svoj stil


Odrasla osoba treba da ima lični stil, u kome se oseća prijatno. Kada izaberete svoj imidž, više nećete imati večni problem šta da obučete, jer ćete birati stvari koje naglašavaju vašu individualnost i harmonično se uklapaju u ostatak vaše garderobe. Upamtite da nas na prvom sastanku procenjuju po izgledu i zato je važno da on doprinese vašoj samouverenosti.

 

Izbacite ih zauvek: Stvari koje treba da prestanete da radite nakon tridesete!

Ozbiljna literatura
Ozbiljna literaturafoto: Shutterstock

14. Ponovno čitajte klasičnu literaturu


Klasična dela smo čitali u školi, ali zbog mladosti nismo bili u stanju da shvatimo sva njihova duboka značenja. Nemojte biti lenji i ponovo pročitajte čuvene romane. Verujte, shvatićete ih sasvim drugačije – sad primećujete satiru, skrivena značenja, pa čak i njihovu aktuelnost. Šta više, time podižete svoj kulturni nivo i bogatite rečnik, što će vam dobro doći u svakom razgovoru.

 

15. Budite u dobroj formi


Do određenog životnog doba, možemo sebi dopustiti da ne vežbamo. Na figuru neće uticati čak ni ako jedemo grickalice kasno noću. Međutim, vremenom opada tonus mišića, a metabolizam usporava.

Zato, ako nećete da sa 50 godina sedite na klupi pred kućom, stvorite dobru naviku da redovno vežbate. U vaš nedeljni raspored morate da uvrstite fizičku aktivnost, koja će vam pomoći da ostanete u formi – da održite opštu aktivnost i zdravlje.

 

Uspešne žene odišu samopouzdanjem: Ako imate ove 3 osobine, onda ste srećnica!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...