Oduševiće vas

Najlepša slavska predjela: 5 recepata za brze i lake slane torte!

Vaši gosti će ih obožavati, a tako se jednostavno pripremaju.

Recepti
12:54h Autor:
Najlepša slavska predjela: 5 recepata za brze i lake slane torte!
Foto: Shutterstock

Većina domaćica kaže kako im priprema predjela oduzima najviše vremena! Kako se to više ne bi dešavalo, predstavljamo vam 5 recepata koja se lako i brzo spremaju a vaši gosti će ostati oduševljeni.

Slana torta sa pečenim paprikama

Turoš čusa: Tradicionalno mađarsko jelo sa sirom i slaninom koje ćete stalno praviti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Potrebno:

- 4 jajeta

- 200 ml mleka

- 100 ml ulja

- 300 g brašna

- 1 prašak za pecivo

- ½ kašičice soli

- 350 g očišćenih pečenih crvenih paprika

Završna dekoracija:

- 2 čaše kisele pavlake

- 50 g majoneza

- rendani kačkavalj

Priprema: Umutite jaja a onda dodajte mleko i ulje i umutiti da se sjedini. U drugu posudu pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte prethodnoj smesi i još jednom umutiti. Kada se smesa sjedini dodajte iseckane paprike. Izmešajte dobro a onda sipajte u podmazan pleh i peći 40 minuta na 200 stepeni. Kada se kora ohladi izvadite je iz kalupa.

Sjedinite kiselu pavlaku i majonez i time filovati dobijenu koru. Preko svega toga narendati kačkavalj ili dekorišite po vašem izboru i uživajte!

Slana torta sa spanaćem

Salata od jogurta i praziluka: 10 puta bolja od ruske, oduševljava osvežavajućim ukusom! (RECEPT)

foto: Profimedia

Potrebno je:

Prva kora:

- 2 cela jaja

- čaša jogurta

- čaša od jogurta brašna

- pola kesice praška za pecivo

- 1dl ulja

- malo soli

Druga kora:

Isto kao za prvu koru + čaša od jogurta barenog i iseckanog spanaća.

Treća kora:

Isto kao za prvu koru + kašičica aleve paprike.

Fil:

- 0,5kg sitnog sira

- 300g seckane šunke

- 100g margarina

- ili 3 trougla topljenog sira

Priprema:

Izmešati pojedinačno sastojke za sve tri kore i pe­ći ih redom, po 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Umutiti sastojke za fil pa premazati kore i celu tortu. Ukrasiti je po želji jajima, kačkavaljem, šunkom...

Specijaliteti od starog hleba: Španska pita sa ajvarom

Predlog trpeze za Đurđevdan: Kompletni svečani meni sa najlepšim jelima! (RECEPTI)

foto: Profimedia

Potrebno je:

- 500g hleba

- 4 jaja

- 4 kašike ajvara

- 3 kašike kisele pavlake

- 2 scekana kisela krastavčića

- 100g čajne kobasice

- 1 kašike svežeg seckanog peršuna

- 1 šaka kukuruza šećerca

- So

- Biber

- Parmezan

Priprema:

Naseckati stari hleb na kockice i sipati u nauljenu vatrostalnu posudu. Naseckati 100 g kobasice i pomešati sa kockicama hleba. Kisele krastavčiće ocediti od viška vode i sitno iseckati. Kukuruz šećerac skuvati u zasoljenoj vodi, iseckati i skloniti sa strane da se prohladi.

U zasebnoj posudi umutiti jaja, pa potom dodati pavlaku. Sve sjediniti sa hlebom, dodati ajvar i začine, izmešati i peći i u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Izvaditi i služiti toplo.

Savet: Od gore možete premazati majonezom ili nekim drugim sosom.

Rolat od sira sa nadevom od šampinjona

foto: Profimedia

Potrebno je:

- 300g gaude

- 500g šampinjona

- topljeni sir

- mala glavica crnog luka

- 2 tvrdo kuvana jajeta

- origano

- suvo začinsko bilje

- ulje

Priprema:

Gaudu spustite u vruću vodu i ostavite da omekša, a onda izvadite iz vode, stavite na dasku i razvucite oklagijom u pravougaonu koru debljine prsta.

Za fil izdinstajte na malo ulja sitno iseckan crni luk i šampinjone, pa začinite origanom i začinom od povrća. Skinite s vatre i umešajte seckan topljeni sir i kuvana jaja.

Koru od sira premažite filom, urolajte i stavite u frižider da se stegne. Pre služenja rolat isecite na šnite i poređajte ih na tacnu.

Slana torta od oblandi

foto: Profimedia

Potrebno je:

- 1 oblanda (5 listova) - 400 g krem sira - 200 g sitnog sira - 150 g majoneza - 3 kisele pavlake - 4-5 pakovanja trapista (listica) - 400 g tanko secene šunke - 50-100 g susama

Priprema:

Krem sir, sitan sir, majonez i pavlaku dobro izmesati. Fil podeliti na 4 dela, ali se izmedju svake kore dva puta maze kako bi se dobro zalepile oblande. Treba ostaviti malo fila i za premazivanje cele torte. Na premazanu oblandu poredjati listice šunke, zatim tankim slojem premazati šunku pa staviti drugi list oblande. Namazati oblandu pa poređati listiće trapista pa opet u tankom sloju namazati fil. Postupak ponoviti još jednom - znači biće dva reda šunke i dva reda trapista. Poslednji list oblande tanko premazati filom i posuti przenenim susamom. Tortu ostaviti u frižideru.

Savet: Tortu je najbolje praviti jedan dan ranije kako bi oblande potpuno omekanile.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs