Većina domaćica kaže kako im priprema predjela oduzima najviše vremena! Kako se to više ne bi dešavalo, predstavljamo vam 5 recepata koja se lako i brzo spremaju a vaši gosti će ostati oduševljeni.
Slana torta sa pečenim paprikama
Turoš čusa: Tradicionalno mađarsko jelo sa sirom i slaninom koje ćete stalno praviti! (RECEPT)
Potrebno:
- 4 jajeta
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- ½ kašičice soli
- 350 g očišćenih pečenih crvenih paprika
Završna dekoracija:
- 2 čaše kisele pavlake
- 50 g majoneza
- rendani kačkavalj
Priprema: Umutite jaja a onda dodajte mleko i ulje i umutiti da se sjedini. U drugu posudu pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte prethodnoj smesi i još jednom umutiti. Kada se smesa sjedini dodajte iseckane paprike. Izmešajte dobro a onda sipajte u podmazan pleh i peći 40 minuta na 200 stepeni. Kada se kora ohladi izvadite je iz kalupa.
Sjedinite kiselu pavlaku i majonez i time filovati dobijenu koru. Preko svega toga narendati kačkavalj ili dekorišite po vašem izboru i uživajte!
Slana torta sa spanaćem
Salata od jogurta i praziluka: 10 puta bolja od ruske, oduševljava osvežavajućim ukusom! (RECEPT)
Potrebno je:
Prva kora:
- 2 cela jaja
- čaša jogurta
- čaša od jogurta brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 1dl ulja
- malo soli
Druga kora:
Isto kao za prvu koru + čaša od jogurta barenog i iseckanog spanaća.
Treća kora:
Isto kao za prvu koru + kašičica aleve paprike.
Fil:
- 0,5kg sitnog sira
- 300g seckane šunke
- 100g margarina
- ili 3 trougla topljenog sira
Priprema:
Izmešati pojedinačno sastojke za sve tri kore i peći ih redom, po 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Umutiti sastojke za fil pa premazati kore i celu tortu. Ukrasiti je po želji jajima, kačkavaljem, šunkom...
Specijaliteti od starog hleba: Španska pita sa ajvarom
Predlog trpeze za Đurđevdan: Kompletni svečani meni sa najlepšim jelima! (RECEPTI)
Potrebno je:
- 500g hleba
- 4 jaja
- 4 kašike ajvara
- 3 kašike kisele pavlake
- 2 scekana kisela krastavčića
- 100g čajne kobasice
- 1 kašike svežeg seckanog peršuna
- 1 šaka kukuruza šećerca
- So
- Biber
- Parmezan
Priprema:
Naseckati stari hleb na kockice i sipati u nauljenu vatrostalnu posudu. Naseckati 100 g kobasice i pomešati sa kockicama hleba. Kisele krastavčiće ocediti od viška vode i sitno iseckati. Kukuruz šećerac skuvati u zasoljenoj vodi, iseckati i skloniti sa strane da se prohladi.
U zasebnoj posudi umutiti jaja, pa potom dodati pavlaku. Sve sjediniti sa hlebom, dodati ajvar i začine, izmešati i peći i u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Izvaditi i služiti toplo.
Savet: Od gore možete premazati majonezom ili nekim drugim sosom.
Rolat od sira sa nadevom od šampinjona
Potrebno je:
- 300g gaude
- 500g šampinjona
- topljeni sir
- mala glavica crnog luka
- 2 tvrdo kuvana jajeta
- origano
- suvo začinsko bilje
- ulje
Priprema:
Gaudu spustite u vruću vodu i ostavite da omekša, a onda izvadite iz vode, stavite na dasku i razvucite oklagijom u pravougaonu koru debljine prsta.
Za fil izdinstajte na malo ulja sitno iseckan crni luk i šampinjone, pa začinite origanom i začinom od povrća. Skinite s vatre i umešajte seckan topljeni sir i kuvana jaja.
Koru od sira premažite filom, urolajte i stavite u frižider da se stegne. Pre služenja rolat isecite na šnite i poređajte ih na tacnu.
Slana torta od oblandi
Potrebno je:
- 1 oblanda (5 listova) - 400 g krem sira - 200 g sitnog sira - 150 g majoneza - 3 kisele pavlake - 4-5 pakovanja trapista (listica) - 400 g tanko secene šunke - 50-100 g susama
Priprema:
Krem sir, sitan sir, majonez i pavlaku dobro izmesati. Fil podeliti na 4 dela, ali se izmedju svake kore dva puta maze kako bi se dobro zalepile oblande. Treba ostaviti malo fila i za premazivanje cele torte. Na premazanu oblandu poredjati listice šunke, zatim tankim slojem premazati šunku pa staviti drugi list oblande. Namazati oblandu pa poređati listiće trapista pa opet u tankom sloju namazati fil. Postupak ponoviti još jednom - znači biće dva reda šunke i dva reda trapista. Poslednji list oblande tanko premazati filom i posuti przenenim susamom. Tortu ostaviti u frižideru.
Savet: Tortu je najbolje praviti jedan dan ranije kako bi oblande potpuno omekanile.