Otkrijte

Pametniji ste nego što mislite: Sedam "loših" navika koje to i govore!

Neke navike karakterišu se kao loše, a zapravo mogu biti znak da nam "klikeri" rade prilično dobro. Proverite koje to "loše" navike mogu značiti da ste pametniji nego što mislite

Zanimljivosti
Autor:
Pametniji ste nego što mislite: Sedam "loših" navika koje to i govore!
Foto: Shutterstock

1. Odugovljačenje

Ova česta karakteristika ustvari je dobra za podsticanje kreativnosti jer vam daje vremena za razradu sledeće "velike" ideje. Profesor na poslovnoj školi Varton i cenjeni autor Adam Grent navodi Stiva Džobsa kao primer onog ko je imao koristi od odugovlačenja.

Vreme koje je utrošio na razmatranje mogućnosti ustvari je stvorilo nove i bolje ideje. Nije se "na prvu" uhvatio naočiglednijeg rešenja.

2. Kašnjenje

Ako imate naviku da kasnite, možete da ostavite utisak nemarne i neorganizovane osobe. Međutim, autorka bestselera Never Be Late Again Dajana DeLonzor razmišlja drugačije:

"Većina ljudi koji kasne su optimistični i pomalo nerealni i zbog toga pogrešno percipiraju vreme. Oni stvarno veruju da u sat vremena mogu da stignu u nabavku, po dete, u hemijsku čistionicu, teretanu. Drugim rečima, oni koji kasne uvek se nadaju i očekuju najbolje".

Ekspert za ponašanje otkriva: Ovako ćete prepoznati lažova u 5 sekundi!

foto: Shutterstock

3. Žaljenje

Postoji način kako da se nekome požalite bez previše negativnosti. Efikasno žaljenje je ono kom se može pomoći te je namenjeno onome ko će to i učiniti. Ima tri sloja: započnite blago, tako da se sagovornik ne uvredi. Zatim obrazložite zašto se žalite i na kraju svakako naglasite da ste zahvalni za svaku pomoć.

4. Žvakanje žvake

Nije najpristojnije glasno žvakati na sastanku ili na intervjuu za posao, ali kada ste sami, to može da doprinese produktivnosti i opuštanju. Objavljene su brojne studije koje kažu da je žvakanje žvakaćih guma dobro za razbuđivanje, podizanje raspoloženja i smanjenje nivao kortizola, hormona stresa.

Bolje ćete shvatiti sebe: Ovih 25 psiholoških činjenica će vas iznenaditi!

foto: Shutterstock

5. Kreativni nered na stolu

Ako vaši papiri prelaze na sto vaše koleginice ili kolege, vreme je da ga dovedete u red. No ako situacija nije tako alarmantna, nered je ustvari dobra stvar. Najnovije studije potvrdile su da smo zbog na primer neuredog stola više orijentisani prema ostvarivanju ciljeva. Samo pogled na kreativni nered učiniće vas produktivnijima.

6. Tračarenje

Ne govorimo o situaciji u kojoj s prijateljicom komentarišete izgled treće prijateljice. Ovde se više radi o bezazlenom "šuškanju" kako biste pomogli sebi. Čak vam za tračarenje ne treba druga osoba, jednostavno ono što primetite i želite sa nekime da podelite zapišete na parče papira. Momentalno ćete se osećati bolje.

7. Zastajkivanje u govoru

Zamuckivanje, upotreba poštapalica, zastajkivanje takođe zvuči jako neprofesionalno. Međutim, to ustvari doprinosi razumljivosti, a oni koji vas slučaju lakše će upamtiti šta govorite. Prema jednoj studiji, ove smetnje u govoru najčešće imaju jako vredni pojedinci.

Kako da se zaista založite za sebe: Vi zaslužujete samo najbolje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs