Obavezno pročitajte

Najveći greh na posnoj slavi: To je svojevrsno licemerje i nije dostojno hrišćanina!

Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge

Zanimljivosti 10.11.2018. - 10:46h Autor: spc-altena.de
Foto: Shutterstock

Jedan poguban i štetan običaj se polako iz neupućenosti u nekim našim krajevima uvlači u naš narod. Naime, kada neka slava padne uz post, ili u sredu ili petak, na primer Nikoljdan, koji je uvek u Božićnom postu, taj dan se obavezno posti, bez obzira da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post.

 

Najlepša posna predjela: 10 recepata za slane pite i rolate!

foto: Stil

Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post. Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post. Kad slava padne u sredu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan.

 

Posne kuglice: 14 sitnih kolača kojima niko neće odoleti! (RECEPTI)

foto: Shutterstock

Pogrešno je, kako to neki čine, na dan slave kada je post, "prikazati" na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu. To je svojevrsno licemerje, i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca, pogovo kada se zna da se može čak lepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane. Postoji čak i kuvar sa receptima za pripremanje posnih jela, koga bi trebalo da koriste domaćice koje pripremaju posnu slavu.

 

Tajni sastojak za savršeno slavsko žito: Jedan začin pravi veliku razliku! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...