Vešte ruke

Gobleni su opet u modi, lepši nego ikad: Umetnost u koju ćete se (ponovo) zaljubiti! (FOTO)

Gobleni se ponovo pojavljuju, samo sada u osveženoj verziji. Popularnost im raste, a umetničke duše koje prate trendove sada se izražavaju vezom

Zanimljivosti
13:39h Autor:
Gobleni su opet u modi, lepši nego ikad: Umetnost u koju ćete se (ponovo) zaljubiti! (FOTO)
Moderni gobleni, Foto: Instagram printscreen / baby_name_date_love, bernita_broderie, faimyxstitch

Poseban vid umetnosti, gobleni su došli iz Francuske, kao podvrsta tapiserija. Predstavljaju slikovne scene utkane u tkaninu. Naziv su dobili po radionici gde su počeli da se izrađuju - "Manufacture des Gobelins", koja je ubrzo postala kraljevska manufaktura u vlasništvu francuskog dvora i kralja Luja XIV.

Najpoznatije ime u svetu goblena ipak je Viler. Vilerovi gobleni dolazili su iz nemačke radionice Jakoba Vilera, koji je počeo sa vezom na posteljini. Vremenom je počeo da radi goblene i toliko je bio uspešan da je štampao kataloge svojih motiva, a kupci su poručivali i iz ostalih država, uključujući i Srbiju. Među poznatim delima koja su pretočena koncem na platno nalaze se "Kosovka devojka" Uroša Predića i "Borba petlova" Paje Jovanovića.

Vezenje za početnike: Srpska tradicija ukrašavanja odeće i platna! (FOTO, VIDEO)

Dok su vladali svetom umetnosti i bili glavna dekoracija doma, goblene ste mogli videti u svakoj srpskoj kući. Vreme je donelo nove trendove i gobleni su smenjeni sa zidova. U pokojoj staroj kući uspeli su da opstanu zbog ljubavi baka koje su ih same izvezle. Nakon goblena, trend je postalo bojenje njihovog specifičnog rama. Masivni i bogato ukrašeni zlatni ramovi korišćeni su kao ramovi za ogledala, a najčešće su ih farbali u belo. Prethodnih godina Srbiju je očarala tehnika dekupaž, te su beli ramovi dobili akcenat u vidu cvetova. Ukrašeni ramovi korišćeni su za ogledala, tacne, police... A sada je izgleda došlo vreme da ih vratimo goblenima.

Tehnika veza izuzetno je cenjena u oblasti modne industrije, naročito visoke mode. Jer, složeno ukrašavanje vezom nije uvek jednostavno, naročito kada su u pitanju ručno vezeni detalji na venčanicama.

Neke umetnice trendseterke počele su da vezu različite motive na tkaninama i prave nove jedinstvene goblene. Tehnika je ista ali motivi variraju, od prikaza cveća do modnih detalja i kompletnih priča.

Detaljan prikaz savremenih portreta ili scena vrhunski izgleda.

Idelan poklon za slavu: Praktičan i svima neophodan, a i cena je povoljna!

Popularan i unikatan poklon za novorođenče ili mladence može biti vezeni goblen, sa detaljima poput datuma ili posvete.

Ako hoćete stari goblen da učinite modernijim, stilizujte ga modernijim ramom, ili promenite način uramljivanja - dodajte okvir u crnoj/beloj, ili nekoj pastelnoj nijansi koja se slaže sa bojama na predstavljenoj slici pa uramite belim ili crnim ramom (poput slike ispod). Možete složiti više goblena u jedan veliki ram, ili više pojedinačnih ali u ramovima istog stila postavite na jedan zid. Stari ramovi mogu dobiti novi sjaj kada ih prefarbate bojom u spreju, to može biti dovoljno da celokupan goblen postane trendi.

Dekupaž za početnike: Preuredite stari nameštaj! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs