Čuvajte se prevare

Jeftino srebro i gvožđe prodaju kao platinu i belo zlato: Evo kako da prepoznate da li je nakit lažan!

Prodavci nakita služe se svim i svačim da bi zaradili

Zanimljivosti
Autor:
Jeftino srebro i gvožđe prodaju kao platinu i belo zlato: Evo kako da prepoznate da li je nakit lažan!
Foto: Shutterstock

Lažni nakit već dugo postoji na tržištu. Srebro se može prodati kao belo zlato, a lažne oznake mogu da budu naknadno urezane. Saznajte kako da sami proverite autentičnost metala!

Oznake za plemenite metale (žigovi)

Na svakom komadu nakita za koji se tvrdi da je od plemenitog metala treba da stoji jasno vidljiva oznaka (žig). Brojevi se odnose na količinu plemenitog metala u nakitu, na primer, ako na prstenu stoji oznaka 750, to znači da je prsten napravljen od 75% plemenitog metala, 583 - 58,3 posto plemenitog metala.

Ovo su oznake za plemenite metale:

Zlato - 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999

Srebro - 800, 830, 875, 925, 960, 999

Platina - 850, 900, 950, 999

Test pomoću magneta

Prekrivanje gvožđa ili neke druge legure zlatnim premazom je vrlo česta pojava kod proizvodnje nakita. Komad nakita s visokom koncentracijom plemenitog metala neće biti privučen magnetom. Magnet će privući pozlaćeni metal, pravi neće.

Uočite "anomalije"

Srebro i platina slično izgledaju, pa je lako ljudima srebro predstaviti kao platinu. Ova dva metala je moguće razlikovati zahvaljujući dvema karakteristikama - srebro s vremenom dobija crnu "senku" i savitljivo je, a platina nema ta svojstva. Zlato ostavlja zlatni trag na nepečenoj i neglaziranoj keramici ili porcelanu, dok će krivotvorine ostavljati sivi ili crni trag.

Trik da proverite da li je meso, pavlaka i med dobrog kvaliteta: Ne dajte da vas prevare!

foto: Profimedia

Poslužite se kredom

Još jedna jednostavna metoda za utvrđivanje plemenitih metala je eskperiment sa kredom. Protrljajte srebrni komad nakita kredom. Ako počne da tamni u pitanju je pravo srebro.

Jod

Zlato može da se proveri jodom. Na štapić za uši nakapajte nekoliko kapljica joda i protrljajte po nakitu za koji sumnjate da nije od zlata. Ako nakon trljanja ostane mrlja na nakitu, znači da nije od zlata već od neke legure. Kapljica joda na platini će ostaviti tamni trag, što je trag tamniji to je komad nakita od većeg procenta platine.

Sirće

Lažno zlato vrlo brzo potamni u sirćetu. Kako biste proverili da li je u pitanju zlato, najlakše je sipati malo sirćeta u čašu i staviti komad nakita unutra. Legure će već nakon pet minuta potamneti.

Krema sa sumporom

Srebro se može proveriti pomoću kreme koja u sebi ima sumpor. Ako je nakit napravljen od pravog srebra, mesto na koje stavili malo kreme će poplaveti. Kasnije ćete lako odstraniti mrlju.

Nasamarila ceo svet, igrala se životima miliona ljudi: Zvali su je ženski Stiv Džobs i najmlađa milijarderka na svetu, a onda se sve srušilo!

foto: Shutterstock

Amonijak

Od kasnog 19. veka, ljudi čiste zlato pomoću amonijaka. Prilikom čišćenja, zlato će malo potamneti. Amonijak nema nikakav uticaj na platinu, pa nju ovako ne možete da proverite.

Dijamant

Kad izdahnete na pravi prirodni dijamant, on se neće zamagliti jer ima visoku toplotnu provodljivost.

Smaragd

Pravi smaragd ne provodi toplotu, pa će uvek biti hladan. Takođe, ako uzmete lupu, smaragd nema cevaste ili spiralne uzorke.

Biseri

Da bi se utvrdila verodostojnost bisera, biće dovoljno proveriti ga zubima. Ako pokušavate da ugrizete biser, osetićete da škripi poput peska. Veštački biseri ne škripe.

Ćilibar

U čašu vode od dva decilitra stavite tri supene kašike soli. Pravi ćilibar će plutati u čaši jer je njegova gustina manja od gustine slane vode. Lažni nakit napravljen od stakla, plastike ili dekorativne smole će potonuti.

Zavodljiva haljina i preskup nakit: Dženifer Aniston je blistala na crvenom tepihu! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs