Rekorder

Ovo je najljuća paprika na svetu (FOTO)

Ljutina paprike "Karoline riper" može da se meri sa jačinom biber spreja kojeg koristi policija prilikom rasterivanja demonstranata
Zanimljivosti
19:36h Autor:
Ovo je najljuća paprika na svetu (FOTO)

Paprika nazvana "Karolina riper" koju proizvodi Amerikanac Ed Kari iz Južne Karoline, novi je rekorder u ljutini, a ta ljutina može da se meri sa jačinom biber spreja kojeg koristi policija prilikom rasterivanja demonstranata.

Prošlog meseca, predstavnici Ginisove knjige rekorda proglasili su Edovu papriku najljućim čilijem na svetu.Ova paprika, ima 1.569.300 jedinica na Skovilovoj skali ljutine. U pojedinim primercima ovog povrća izmereno je neverovatnih 2,2 miliona Skovila.

Poređenja radi, najpoznatija čili papričica na svetu, jalapeno, sadrži bednih 2.500 do 5.000 Skovilovih jedinica, dok jedna od prethodnih pobednica u izazivanju suza, bhut jolokia, ima 1.001.304 jedinica.

Skovilova skala, nazvana po apotekaru Vilburu Skovilu (1865-1942), meri ljutinu u paprikama, koja zavisi od količine kapsaicina koja se nalazi u kori paprike. Kapsaicinoidi se vezuju na receptore odgovorne za osećaj topline. Aktivirani receptori šalju signal mozgu nakon čega mozak aktivira reakciju organizma koja se razlikuje od osobe do osobe, a manifestuje se kroz ubrzani puls, pojačano znojenje, oslobađanje endorfina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs