Nesvakidašnje

Krvavi mesec iznad Srbije: Spremite se na ostvarenje najveće želje!

Pun mesec utiče i na naše psihološko, ali i fizičko stanje

Zanimljivosti
Autor:
Krvavi mesec iznad Srbije: Spremite se na ostvarenje najveće želje!
Foto: Shutterstock

Građani Srbije imaće priliku da u noći između subote i nedelje, 27. na 28. jula, posmatraju pomračenje Meseca, koje će uz stručne komentare moći da se posmatra i sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu, saopšteno je danas iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Sve faze pomračenja Meseca će biti vidljive iz oblasti Indijskog okeana, Indije, Istočne Afrike, Arabijskog poluostrava i područja Kaspijskog mora.

Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Meseca u 20:01 (u Beogradu) pa do njegovog izlaska iz polusenke 28. jula u 01:29.

Kako je očima vidljiv samo prolazak Meseca kroz Zemljinu senku, prema saopštenju Astronomskog društva Mesec će početi da ulazi u Zemljinu senku u 20.24, 21:30 će ceo uroniti, što je istovremeno i početak potpunog pomračenja.

U 22:22 je sredina pomračenja, a tamno crvene boje Mesec će biti u 23:13, kada će početi da izlazi iz senke i to će biti kraj totaliteta.

Poslednji Mesečev kontakt sa Zemljinom senkom dogodiće se u 00:19 (subota, 28. juli).

U objašnjenju se navodi da je Sunce, nama najbliža zvezda, obasjava sve svoje hladne pratioce, pa zato oni imaju senke i polusenke iza sebe.

Posmatrač Sunca iz polusenke vidi samo deo Sunca.

Numerološka prognoza za jul 2018. upozorava: Čuvajte se manipulatora!

foto: Profimedia

Sa njegovim približavanjem senci vidljivi deo Sunčeve površine je sve manji, da bi ono iz senke postalo potpuno nevidljivo.

Zemljina senka je duga oko 1,5 milion kilometara. Kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje uđe u njenu polusenku, odnosno senku govori se o pomračenjima Meseca polusenkom ili senkom, koja mogu biti delimična ili potpuna (totalna).

Uobičajeno je da se jedno vreme pre prvog kontakta Meseca sa Zemljinom senkom kao i posle poslednjeg na Mesečevoj površini u blizini dodira vidi rumenilo izazvano Zemljinom polusenkom.

Kako je 27. jula Mesec blizu horizonta pri prvom kontaktu sa senkom ova igra "rumenila" je pre prvog kontakta isključena.

I uopšte sve vreme pomračenja Mesec će biti blizu horizonta, najviše dva pedlja sasvim ispružene ruke.

Iako je u senci Mesečev disk vidljiv obično ima tamno crvenu boju.

Mesečni horoskop za jul 2018: Jedan znak očekuje uspeh baš u svemu!

foto: Shutterstock

Razlog je u tome što se od bele Sunčeve svetlosti kroz Zemljinu atmosferu posle savijanja u njoj do Mesečeve površine probija samo dugotalasna crvena svetlost.

U slučaju povoljnih meteoroloških uslova (vedro nebo) građani će ovu pojavu moći da posmatraju golim okom, dvogledom, a u Beogradu uz stručne komentare i sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Uz pomračenje Meseca biće moguće posmatrati i planete Veneru (na početku noći), Jupiter, Saturn i Mars. Mars je ovih dana pogodan za posmatranje jer je blizu Zemlje (u opoziciji), poručili su iz Astronomskog društva.

Pun mesec utiče i na naše psihološko, ali i fizičko stanje – povećava emocionalnost, melanholiju, nervozu i razdraganost. Pogodan je i za začeće, tačnije da žene lakše ostanu u drugom stanuju. Pun Mesec utiče i na nivo zgrušavanja krvi, odnosno produžuje krvarenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs