Dozovite sreću sami

Drevna verovanja: Ovo su magični dani u junu, i evo šta tada treba da uradite za lepši život!

Otkrijte šta sve možete da učinite tokom ovog meseca da bi vam život bio lepši

Zanimljivosti
13:28h Autor:
Drevna verovanja: Ovo su magični dani u junu, i evo šta tada treba da uradite za lepši život!
Foto: Shutterstock

Svaki mesec u godini ima svoje "magične" dane i neke prednosti, samo je važno da znate da ih iskoristite! Evo na koje dane u junu treba da obratite pažnju.

Svetkovina Lihte

Letnji solsticijum ili ravnodnevica nije važan samo astronomima i astrolozima: to je vreme kada se širom planete održavaju svetkovine u čast Sunca.

Najzanimljivije je u Stounhendžu, gde druidi odeveni u bele odore plešu oko ovog drevnog svetilišta sa bakljama u rukama.

Najduži dan u godini (varira od 20. do 23. 6) ove godine pada na 20. jun – praznik Litha. Sunce je na vrhuncu snage, pa je to idealno vreme za moćne magijske rituale koji se izvode u sumrak. Ovo je doba kada pojedinac treba da iskoristi svoje potencijale i da realizuje planove i želje. Naravno, pravilo je da se pritom nikada ne ugrozi druga osoba.

Očisite karmu i ništa više neće ići naopako: Rituali koji će pomoći da vam krene u životu, ljubavi i odnosu sa drugim ljudima!

foto: Profimedia

Svete vatre i pepeo

Litha je svetkovina izobilja, plodnosti i lepote, jer sve u prirodi buja i cveta. To je svetkovina boginje ljubavi i smrti koja je spremna za sjedinjenje s bogom. Slavi se pored vatre, uz pesmu i bogatu gozbu. Tokom noći prolaze raspevane procesije sa upaljenim bakljama, glave učesnika ukrašene su cvetnim venčićima, a važni rituali izvode se u poljima. Njihov zadatak je da zaštite letinu, a u tu svrhu prave se amajlije. Vatre simbolišu nebeski plamen, a pali se hrastovina – za zdravlje, plodnost, ljubav i duhovno pročišćenje.

Ovi obredi izvode se mahom na uzvišenjima kako bi se lakše oterali zli demoni koji donose bolest i nesreću. Pepeo koji preostane kasnije se posipa po poljima, što je deo rituala plodnosti. Na kraju se kopljem simbolično probada Kralj tame da bi se osigurala dobra letina. Hmelj je simbol svetkovine, a domaćin bi snopiće ove biljke stavljao u jasle da zaštiti stoku i poveća joj plodnost.

Medeni mesec

Tokom solsticijskog rituala pravi se bogata gozba: jedu se medeni kolačići ili kukuruzni hleb umešen sa puterom i medovinom, zlatnim nektarom za koji se verovalo da ima magične moći, da donosi plodnosti i ubrzava začeće. Otuda je kod mnogih naroda običaj da se mladi bračni par tokom prvog meseca zajedničkog života hrani namirnicama na bazi medu. Tako je nastao naziv "medeni mesec".

Život, smrt i ponovno rađanje: Evo kako mesečeve mene utiču na nas!

foto: Shutterstock

Mesečeve mene

11. jun - poslednja četvrt: Analizirajte sebe i pokušajte da se setite da li ste nehotice ili namerno povredili nekog. Ovo je pravo vreme da tražite oproštaj od te osobe.

19. jun - mlad mesec: Radite na sebi. Postoji bezbroj afirmacija koje će vam pomoći da steknete samopouzdanje i privučete pozitivnu energiju i sreću.

27. jun - prva četvrt: Ovo je vreme promena. Ako već dugo nameravate da napravite neke rezove u životu, učinite to sada jer imate podršku neba. Nemojte da žalite za izgubljenim, nikad se ne zna šta nosi novi dan.

3. jul - pun mesec: Učinite nešto za sebe: počastite se skupim parfemom, kupite lep komad garderobe ili neku stvar za kuću. Ne ustručavajte se zbog toga što će vam to opteretiti budžet jer ovakve akcije prizivaju izobilje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs