Prema starom narodnom kalendaru

Žene rođene u junu imaće dva braka: A evo kakva sudbina čeka junske muškarce

Ako ste rođeni ili venčani u junu, evo šta vas očekuje

Zanimljivosti 02.06.2018. - 16:25h Autor: srbijuvolimo.rs / opanak.net
Foto: Shutterstock

Jun je preloman mesec koji ljudi posebno vole, a evo kakvi su i šta očekuje one rođene tokom njega.

 

Srpski običajni stari kalendar ovom mesecu dao je čak sedam naziva: crkvenik, čerešnjar i trešnjar a zovu ga još i petrovski, lipanj ili senjski.

 

Kako je stočarstvo vekovima bilo, i danas je jedno od najvažnijih privrednih zanimanja kod nas, a za njih je trava preduslov, tako je ovo veoma bitan mesec i za njih. Trava se pretežno kosi u junu pa se ovaj mesec naziva i senskim mesecom.

 

Ovo je i mesec sa velikim brojem zaveta i litija, tokom kojih se organizuju povorke krstonoša. U selima ove povorke obilaze polja i zapise, stara i sveta stabla, očuvana u velikom broju i do današnjih dana. Litije u gradovima polaze od crkve i prolaze najglavnijim ulicama i kraj najznačajnijih gradskih istorijskih i verskih obeležja. U nekim krajevima Srbije očuvane su i obredne devojačke povorke kraljica, čiji koreni sežu u slovensku pradavninu.

 

Veliki narodni praznik i istorijski i kulturni datum srpskog naroda – Vidovdan, na izmaku je ovog meseca. On podseća na davnu, ali u srpskom kolektivnom sećanju duboko usađenu Kosovsku bitku, u kojoj je "za krst časni i slobodu svet" postradao veliki broj srpskih ratnika i sam knez Lazar.

 

Sve je zapisano još pre 200 godina: Precizna prognoza sudbine po Roždaniku! Najstarije i najpreciznije!

foto: Profimedia

Stari srpski kalendar – roždanik proricao je sudbinu prema mesecima rođenja neke osobe. Evo kakve su, pre starom narodnom verovanju, osobe rođene u junu i šta ih čeka u budućnosti:

 

Muško: Ko se rodi neparnih dana ovoga meseca biće visok, mudar, bojažljiv, gostoljubiv i svakome dobro došao, a po kadkad i prznica. Na lepo će odelo više držati, nego na jelo i pića. Ako se pak rodi parnih dana, ako se posveti nauci biće učen; ako li se pak ne posveti, u starosti će se zdravo kajati. Sreća ga u tuđini čeka.


Žensko: Biće lepa, vitka. Prvi i drugi ljubaznik će je ostaviti. Kad se uda, s prvim će mužem hrđavo živeti i naskoro će ostati udova. S drugim će mužem u svakom zadovoljstvu poživiti. Naprasitost i jed će je u bolest baciti.

 

Takođe, naš narod je verovao da – ko se venča u ovom mesecu, imaće srećan i uzbudljiv brak!

 

"Udaj se kada junske ruže rastu, kopna i mora ćeš obići."

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...