Sprečavale rasulo porodica sa prokletstvom

Virdžine - žene koje su zbog običaja zarobljene u telu muškarca: Evo kako je izgledao njihov život!

Rođene kao žene, a proživele ceo život kao muškarci. Da bi sprečile rasulo porodice nad kojom se nadvijalo prokletstvo, zbog nerađanja muškog deteta - Virdžine.

Zanimljivosti
Autor:
Virdžine - žene koje su zbog običaja zarobljene u telu muškarca: Evo kako je izgledao njihov život!
Foto: Printscreen Youtube / klasiktv

Običaj da se u porodicama bez muške dece jedna od ćerki od malena sprema za ulogu domaćina, nastao je na području današnje Crne Gore, Albanije i Kosova.

Fenomen virdžina vezuje se za žensku decu koja, na zahtev roditelja ili šire zajednice, preuzimaju ulogu muškarca tj. glave porodice. Zavetuju se na celibat i jedinstvena su pojava u svetu, koja je do danas gotovo iščezla.

Virdžine su još nazivali i tobelije (od turske reči tobe – zavet), ostajnice ili zavetovane devojke . U današnje vreme, pak, virdžine su pred nestajanjem. 2016. godine je u 85.godini preminula poslednja crnogorska virdžina, Stana Cerović. U Albaniji ih ima svega nekoliko desetina.

I dok su se virdžine iz Albanije i sa Kosmeta na celibate odlučivale zbog krvne osvete i uglavnom bile prisiljavane da se nikad ne udaju, virdžine iz Crne Gore su birale ovakav način života isključivo zato što im je porodica bila (ili ostala) bez muških potomaka.

Preuzimanjem uloge muškarca osim povlastica, koje im je crnogorsko društvo tradicionalno davalo, one su daleko više "koristile" pravo da svojim radom pomognu porodici da se prehrani i da, shodno nepisanim načelima rodovsko-plemenske organizacije društva, doprinose njenom opstanku.

O ovim "ženama-ljudima" i njihovim žrtvama radi spasavanja časti i ugledi familije i danas se ispredaju priče u kojima se pominju s puno poštovanja.

Sudbina poslednje crnogorske virdžine: Izgubljena u zakletvi, Stana se ponosila što je muškarac!

foto: Printscreen Youtube / zaujmave videa

Poslednja crnogorska virdžina: Stana Cerović

Stana Cerović je rođena 1936.godine u okolini Šavnika i bila je najmlađe dete u porodici s pet devojčica i dvojicom dečaka. Njena braća su umrla još u ranom detinjstvu. Kao dete, Stana je obećala ocu Milivoju da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati. I tako je i bilo… Dugo je bila glava porodice oko koje su se okupljali ostali članovi. Obećanje dato ocu nikada nije prekršila. Celog života družila se s muškarcima. Počela je da puši u petoj godini, a da radi s ocem u polju u sedmoj. Otac ju je naučio i da puca.

"Sebe je smatrala muškarcem, a njene sestre su je tretirale kao brata", prisećala se Stanina rođaka, Mara Cerović.

Stana se nikad nije oblačila u žensku odeću. Tradicionalno ženske poslove poput pranja veša, kuvanja i čišćenja, radile su njene sestre. Oduvek je bila muško u porodici. Umrla je u avgustu 2016. godine, u 85. godini, u domu za stara lica, u Risnu.

Nijedna od virdžina, poput one slavne filmske, nije raskinula sa starim životom i krenula u svet, u potrazi za novim. Živele su, verujući da, kao i njihove porodice, se sve može prikriti pred svetom, čak i pred ikonom na zidu. Živele su, boreći se sa svojom prirodom i osećanjima, u ulozi koja im je namenjena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs