Neverovatan dečak

Jovan je 3 godine jeo samo hleb i paštetu, a zbog onoga što je uradio na svoj 22. rođendan, aplaudira mu cela Srbija! (FOTO)

Nemam pravo da proslavljam rođendan sve dok ima siromašnih i gladnih, rekao je Jovan

Zanimljivosti
16:02h Autor:
Foto: Printscreen Youtube / Jovan Milic

Jovan Milić kog je javnost upoznala u emisiji "Život priča" jednim gestom pokazao je da cela Srbija treba da se ugleda na njega, pa i svet.

 

Naime, dečak koji je u emisiji otkrio da je živeo u porodici koja je imala život, snove, novac, a samo u jednom trenutku ostao bez ičega. Nakon privatizacije preduzeća u kom su mu roditelji radili, porodica Milićević brzo je shvatila šta znači izreka "Imao pa nemao".

 

Jovan je nakon toga ispred sebe imao samo jedan cilj, a to je da nijedno dete u Srbiji nikada ne oseti kako je biti gladan, i hrabro korača ka njemu sa velikim uspesima!

 

"Neka mi kažu da nisam normalan, ali ja smatram da mogu da promenim svet", jedna je od rečenica koje je Jovan izgovorio gostujući u emisiji "Život priča".

 

Ovaj humanitarac i aktivista nedavno je napunio 22 godine. Umesto da kao i njegovi vršnjaci, rođendan proslavi u nekom klubu, restoranu ili kafiću, Jovan Milić, student Mašinskog fakulteta i osnivač humanitarne organizacije "Nađi Raula", odlučio je da svoj 22. rođendan provede sa siromašnim porodicama u Južnoj Srbiji.

 

Srpsko selo koje je rizikovalo sve zbog jednog dečaka: Dokaz da ljudska humanost ne poznaje granice!

Jovan je tako obradovao 22 porodice iz Niša i Vranja. Tim porodicama je nosio hranu, garderobu, slatkiše i sve ono što je potrebno jednoj porodici za normalan život.

 

Zahvaljujući prijateljima i ljudima koji su donirali garderobu, Jovan je odneo donaciju u težini od približno 800 kg.

 

Jovan kaže da je ovo tradicija, da svoj rođendan obeležava kroz određene akcije, tako je prošle godine 21. maja posećivao socijalne institucije u Gradu, a ovogodišnja akcija je simbolično nazvana: "22 srećne porodice za 22 godine života".

 

"Nemam prava da proslavljam rođendan u skupim restoranima i klubovima, sve dok ima siromašnih i gladnih. Bio bih krajnje sebičan kada bih to uradio, a pritom se bavim humanitarnim radom", kaže Jovan.

 

Porodica Nedeljković iz Niša je samo jedna porodica, kojoj je Jovan pomogao. Teški uslovi u kojima živi ova porodica, bili su presudni da Jovan i njegovi prijatelji baš njima pomognu.

 

"Ovo je četvoročlana porodica, žive u zaista lošim uslovima. Deca su odlični učenici i prepametni su. Čak štaviše, postižu izvanredne rezultate na različitim takmičenjima. Nažalost, roditelji imaju puno dugova i prosto rečeno nemaju novac za hranu i garderobu", rekao je Jovan.

 

Rođena da da život drugima: Humanost mlade majke u najvećoj tragediji dirnula ceo svet (FOTO)

Kada je prošao kroz ulazna vrata porodične kuće, Jovan je video utučena lica, ali ipak su deca bila vesela i zahvalna.

 

Svetlana, majka ove sjajne dece, kaže da je trenutak kada je Jovan došao kod njih, izazvao oduševljenje dece, posebno najmlađe kćerke.

 

"Jovan je takav tip osobe, da i kada vam je najteže, on uspe da vas oraspoloži, on ima takvu energiju. Nikada nam niko nije pomogao, ni država, ni opština, ovo je prvi put da primamo neku donaciju i osećamo se zahvalno. Žao nam je što je do toga uopšte došlo, ali nismo imali izlaza, morali smo da zatražimo pomoć", kaže ova skromna žena i dodaje: "Neka Bog Jovanu podari još puno uspeha, lepo je da vidimo da u Srbiji ima nade, imamo budućnost, samo da nam ta budućnost ne ode, a na dobrom putu su da se to desi."

 

Ova porodica, živi od onoga što njihova majka uspe da zaradi. Prava na socijalnu pomoć, kako kažu nemaju.

 

Pored ove porodice, Jovan je uveselio i pomogao još 21 sličnu porodicu. Kako sam kaže, porodica u Vranju živi, takođe u lošim uslovima.

 

"Kada god odemo iz Niša, negde na teren, vidimo da je situacija nemerljivo gora, što Južnije idete Srbijom, to je situacija gora. Ljudi gladuju, žive u nezavršenim ili polu-završenim kućama, bez ikakvih prava. Mnogi od njih su depresivni", kaže Jovan.

Posebno ga je dirnuo dolazak u porodicu Nedeljković, koja mu je priredila malo rođendansko iznenađenje. Naime, nemavši za više, oni su mu kupili jedan čokoladni mafin.

 

"To je bio trenutak, kada nisam mogao da suzdržim suze. Vi imate porodicu, koja je do juče bila porodica srednjeg staleža, a danas imate porodicu koja nema od čega da živi, a opet seti se da kupi jedan mafin jednom nepoznatom momku, to dokazuje koliko smo dobar narod – dobro došli u Srbiju", kaže on.

 

Jovan Milić je dobitnik nagrade 11. januar, najvišeg niškog gradskog priznanja koje mu je pripalo 2013. godine kada je imao nepunih 18 godina, zbog izuzetnih rezultata na ranijim projektima i popularizacije grada, a trenutno je nominovan za Nagradu Ujedinjenih nacija na polju ljudskih prava.

 

Pored Nobelovke Malale Jusufzai, Jovan je najmlađa nominovana ličnost u istoriji, a ukoliko je dobije bio bi druga najmlađa ličnost u istoriji i jedina osoba iz Srbije, koja je primila to priznanje.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs