PRAZNIK NOVOPEČENIH PAROVA

Sutra slavimo Mladence: Žene treba da ispoštuju jedan običaj kako bi njihov brak bio srećan i dugovečan! (RECEPT)

Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije.

Zanimljivosti 21.03.2018. - 11:03h Autor: Stil/svetlastrana.com
Foto: Shutterstock

Sutra slavimo Dan Svetih Četrdeset Mučenika, u narodu poznatiji kao Mladenci! Dan posvećen novopečenim venčanim parovima.

 

Praznik Mladenci posvećen je uspomeni na stradanje mladih vojnika koji su položili život za veru Isusa Hrista 320 godine.

 

Svi ovi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog braka i života u bračnoj zajednici. Ovakav način praznovanja Mladenaca je najpre održavan u gradu, a kasnije ga je prihvatilo i selo Svetih Četrdeset Mučenika Sevastijskih, kako objašnjava pravoslavna crkva, bili su vojnici rimskog cara Likinija. Kad su nastali ponovni progoni hrišćana, četrdeset njih nije htelo da se odrekne Hrista. Bilo im je zaprećeno da će biti lišeni vojničke časti, na šta je jedan od njih, po predanju – Kandid, rekao: Ne samo čast vojničku, no i tela naša uzmi od nas; ništa nam nije draže i časnije od Hrista Boga našega.

 

Tada je vojvoda Agrikola naredio da ih kamenuju, ali su se kamenice vraćale i
pogađale one koji su ih bacali. Jedan kamen je pogodio Agrikola i razbio mu zube.


Posle toga, vojvoda se potpuno izbezumio od besa i mržnje i naredio da vojnike svuku, povežu konopcima i bace u jezero koje se ledilo od ljutog mraza. Unaokolo su bili stražari, a da bi im muke bile veće, na obali je postavio toplo kupatilo, osvetljeno ogromnim bakljama i okruženo vatrama, gde se pušila topla voda. Samo jedan od četrdesetorice vojnika je izgubio veru i pošao prema toplom kupatilu, ali nije daleko stigao, jer jena pragu kupatila umro.

 

Planeri venčanja otkrivaju: Ovo su tri znaka da brak neće potrajati!

foto: Profimedia

Noću je sa neba pala neobična svetlost, koja je zagrejala vodu u jezeru, oko vojnika, a sa svetlošću se na njihove glave spustiše i 39 venaca. Jedan od stražara sa obale, koji je gledao to čudo, skinuo je odeću, objavivši svima da je hrišćanin i stupio u jezero.

 

Tada se na njegovu glavu spustio četrdeseti venac. Sutradan, ceo grad je hrlio na obale jezera, jer niko nije mogao da poveruje da su vojnici preživeli noć u jezerskoj vodi, na kojoj je bila debela kora leda, sem oko tela mučenika. Tada su knez Lasija i vojvoda Agrikola rešili da ih pogube i spale njihova tela, a nesagorele ostatke pobacaju u jezero.

 

Tri dana posle pogubljenja, javili su se Mučenici episkopu Petru i pozvali ga da pokupi njihove kosti iz jezera. Episkop je, krišom od vlasti i stražara, u gluvo doba noći otišao sa sveštenicima na jezero. Tamo je svo jezero svetlelo, kao da su jata zvezde sa neba sišle na vodu. To je zvezdanim sjajem svetlela svaka kost mučenička. Pokupili su ih hrišćanski sahranili. Oni su postradali i večnom se slavom ovenčali, a imena njihovih mučitelja su ostala zabeležena po zlu za veke vekova.

 

Na ovaj dan se proslavljaju Mladenci, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca do tada. Ovaj dan je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani (venčani) ljubavlju Hristovom. Jer i na venčanjima (ovenčanjima) u crkvi, na glave mladih supružnika (mladenaca), se stavljaju venci, koji imajutrostruku simboliku: venci carskisvaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući; venci mučenički,jer u braku treba podnositi žrtve; i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

 

Muž ne sme da trpi zbog dece: 10 ključnih pravila da brak potraje večno!

foto: Shutterstock

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

 

Za ovaj praznik u srpskom narodu postoje brojni običaji, a jedan od njih, koji je vezan za dan mladenaca jesu mladenčići koji se mese kao uspomena na smrt "Četrdeset mučenika".

 

Žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, peku ih i premazuju medom.

 

Kolačići mogu biti kružnog oblika, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce, pileta.

 

Vladeta Jerotić: Zašto mladi danas teško stupaju u brak?

foto: Stil

Recept za mladenčiće

 

Sastojci: 1 kg brašna; 1 kockica svežeg kvasca; 50 ml vode; 4 kašike ulja; 2 kašike šećera; 3 kašike meda + za premazivanje; kašičica soli.

 

Priprema:

 

1. Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe.

2. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da dadođe oko 20 minuta.

3. Razvucite testo i modlom ili čašom vadite 40 mladenčića.

4. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene.

5. Ispečene mladenčiće premažite medom.

 

Pet pogrešnih razloga za ulazak u brak: Ovde sreće nema!

foto: Stil

Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

 

Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije. Mladencima toga dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

 

Vaš brak je čvrst kao stena: Ovo su znaci koji to potvrđuju!

foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...