Dobro ih zapamtite

Trikovi i saveti za uspeh na poslu: Osigurajte mesto koje vam pripada!

Predstavljamo vam nekoliko načina koje možete kombinovati kako bi vaši poslodavci i kolege primetili vas i vaš rad

Zanimljivosti
Autor:
Trikovi i saveti za uspeh na poslu: Osigurajte mesto koje vam pripada!
Foto: Shutterstock

Svi se mi ponekad pitamo kako možemo poboljšati svoje radne navike, kako se istaći i kako se izboriti za bolje mesto. Ponekad je teško pronaći razliku između pozitivne nametljivosti i agresivnosti. Predstavljamo vam nekoliko načina koje možete kombinovati kako bi vaši poslodavci i kolege primetili vas i vaš rad.

Govor tela - Svi mi imamo neke male navike i tikove koji funkcionišu na nesvesnom nivou. Ipak, postoje neke stvari koje se mogu kontrolisati. Uvek gledajte svog sagovornika u oči i sedite ili stojte uspravno, jer to odaje samopouzdanje. Nikako nemojte izbegavati kontakt očima i dopustiti "mlitavo" držanje. Možete biti sposobniji od mnogih, ali govor tela puno znači. Samopouzdanje je ključ.

Vežba i pretvaranje - Nije strašno kako zvuči. Ako niste nametljiva osoba po prirodi, pokušajte s nekim iscenirati moguću situaciju sa kolegama ili šefom. Pokušajte biti što čvršći i samopouzdaniji i kada za to dođe pravi trenutak, samo to primenite na realnu situaciju. Pokažite zanimanje za ono što radite i zasucite rukave.

Pozitivnost - Uvek razmišljajte pozitivno. Ako vam nešto treba ili želite prezentovati neku novu ideju, razmišljajte samo o pozitivnom ishodu situacije, jer ako krenete sa negativnim stavom, to će se na vama i osetiti, hteli vi to ili ne.

Zašto je za uspeh stav važniji od inteligencije: Zbog ovoga i neobrazovani mogu da dođu do vrha!

foto: Shutterstock

Dobar glas...daleko se čuje. Ne mislimo na vikanje ili dranje. Ukoliko imate šta da kažete, ne dopustite da vas okolina utiša. Nametnite se i učestvujte u aktivnostima kako bi pokazali svoju angažiranost. Ne morate biti glasna osoba po prirodi, ali se potrudite da se i vaš glas čuje. Ako znate da je vaša ideja korisna ili bolja od nečije, ne dopustite da je vaši kolege/šefovi propuste čuti.

Stop izvinjavanju - Nikada se nemojte previše izvinjavati ili pravdati neke svoje postupke. Ako se previše izvinjavate, u principu ispada da želite preuzeti svu krivicu na sebe, a pokazujete i manjak samopouzdanja. Pokušajte da rešite stvari i na drugačiji način, pokušajte da se izvučete elegantno. Nijedna greška zasigurno nije toliko velika da je nepopravljiva. Vaš posao zahteva stručnost koju vi zasigurno posedujete - dajte to do znanja i drugima i ne bojte se da ne pogrešite.

Posmatrajte druge - Imate li nekoga na poslu ko je veoma dobar i uspešan u onome što radi i na koga se možete i želite ugledate? Posmatrajte tu osobu/osobe, pogledajte njegov pristup poslu i interakcije s drugim ljudima. Zasigurno ćete naučiti nešto novo i prilagoditi to svojoj ličnosti.

Granice - Imate li problema s odbijanjem ljudi i time sa količinom posla koju ne možete fizički kvalitetno obaviti? Naučite da kažete ne! Lepo je pomagati drugima, ali nikako nemojte dopustiti da obavljate njihov posao, a da oni za to poberu sve zasluge. Vaš posao je prioritet, a sve ostalo dolazi kasnije. U redu je ponekad reći ne.

Kako da zaradite novac: Svako je unapred predodređen za uspeh!

foto: Shutterstock

Budite jasni - Ukoliko imate kolegu koji radi sve osim svog posla (dosađuje drugima), nemojte samo ljutito uzdisati ili kolutati očima već mu/joj direktno priđite i recite u čemu je problem. Radno mesto je radno mesto i ne ostavlja previše prostora za dečije igre.

Postavljanje ciljeva - Želite da uspete na poslu, ali niste sigurni kako? Sedite jedanput i razmislite sami sa sobom šta zapravo očekujete od svoje budućnosti i koje bi ste svoje ciljeve željeli da ostvarite što se tiče karijere. Kada jasno postavite ciljeve, lakše ćete razviti strategiju koja će vas dovesti do željenih rezultata.

Ostanite verni sebi - Možda ćete na putu do uspeha morati da naučite da budete glasniji ako to niste, samopouzdaniji, itd. Te se stvari mogu naučiti i većina ovih saveta se bazira na tome, dok ovaj zadnji savet glasi: Uprkos svemu - pokušajte da ostanete verni sebi. Želite se pozitivno nametnuti, ali nikako ne želite postati druga osoba. Prilagodite novo-naučene stvari vašoj ličnosti jer, na kraju, to je i ono što vas čini posebnima.

Polako počnite da praktikujete ove savete i primetićete pozitivne promene u odnosu prema radu, ali i u odnosu kolega i šefa prema vama. I nikada ne odustajte od svojih ciljeva!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs