Krenite u ostvarenje svojih ciljeva već danas

Koliko je šarm važan za uspeh?

Za dolazak do cilja podjednako su važni i šarm, odnosno naša ličnost, način na koji komuniciramo s drugima i prezentujemo sebe i svoje ideje, ali i samo delovanje i ulaganje truda
Zanimljivosti
13:54h Autor:
Koliko je šarm važan za uspeh?
Foto: Shutterstock

Možemo biti najpametnije osobe u prostoriji, ali ako nemamo šarma i harizme, odnosno ne uspostavljamo dobre odnose s drugim ljudima, niko to neće ni znati.

Mitovi o harizmatičnostiČesto se misli da za harizmatičnost moramo da budemo i fizički privlačni. Istraživanja pokazuju da je privlačnost osoba bila procenjivana značajno većom kad su one koristile neke harizmatične vidove ponašanja poput gledanja sagovornika u oči i korišćenja otvorenog govora tela. Dakle, harizmatičnost nas čini privlačnijima, a ne obrnuto. Nadalje, mišljenje da samo otvorene osobe mogu da budu harizmatične takođe je mit. Introverti čak imaju prednost nad ekstravertima zbog svoje bolje sposobnosti slušanja drugih i veće samosvesti. To im omogućuje da budu više prisutni u komunikaciji sa drugima, te samim tim i harizmatičniji.

Harizma čini da drugi rade ono što želimo i tražimo od njih, samo je važno da znamo da je optimalno primenjujemo u različitim situacijama i u zavisnosti od ljudi sa kojima smo, kao i cilju koji želimo da postignemo. Harizma može biti i dobra i loša, u zavisnosti od toga da li znamo da je koristimo skladno postojećim okolnostima.

Uporan rad ne mora biti i naporanNa spomen rada u misli nam dolaze i pridevi naporan, težak, mukotrpan. Kako bismo uspeli u nečemu što želimo, potrebno je uložiti vreme i trud, ali to ne znači da nam posao mora biti težak. Kad su nam život i postojanje ispunjeni svrhom, nije nam teško da radimo bilo šta u čemu uživamo.

Najteže je napraviti prvi korak i otisnuti se izvan zone ugodnosti. Ali, kada to učinimo, stvari počinju da se kotrljaju same od sebe, pa kao da nas cilj privlači sebi. To je način na koji nam posao više nije tako težak i način na koji na kraju i dolazimo do cilja. Ali, moramo da zakoračimo.

Pustite odlaganje i krenite u akcijuČim shvatimo da odlažemo i imamo stotine razloga zašto nešto ne možemo sada, šta nam nedostaje i slično, važno je baš tada krenuti i saseći odgađanje u startu. Odgađanje nas drži u pozadini i ne dopušta nam da ostvarujemo svoje snove. Gorivo za odlaganje je strah od izlaska iz vlastite zone ugodnosti, a to je izlaganje bilo kom riziku i promeni, nečemu nepoznatom. Ali to je jedini put koji vodi prema napred. Do ciljeva dolazimo kroz više koraka, ne samo jednim, stoga je važno usmeriti se na onaj korak koji upravo radimo. Puno je lakše pokrenuti se kad smo fokusirani na sledeći korak, a ne na konačan cilj jer je on iz početne perspektive dalek i čini se nedostižan, te ni ne pokušavamo da krenemo.

Dolazak do bilo kojeg cilja zahteva određeni rad i ulaganje truda. Stoga, ako težimo nekoj promeni, bio to zdraviji život, bolji posao, srećnija veza, važno je da prestanemo da razmišljamo, pričamo i sanjamo o tome i da počnemo da delujemo u željenom smeru već danas. Za dolazak do cilja podjednako su važni i šarm, odnosno naša ličnost, način na koji komuniciramo s drugima i prezentujemo sebe i svoje ideje, ali i samo delovanje i ulaganje truda, kao i ustrajanje u poslu i kad je cilj daleko na horizontu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

ŠarmUspeh