Istraživanje

Nezaposleni brže stare

Skraćivanje telomera, struktura DNK, bilo je najuočljivije kod ispitanika koji su duže bili nezaposleni, pokazali su rezultati istraživanja u Londonu
Zanimljivosti
18:08h Autor:
Nezaposleni brže stare
Foto: Shutterstock

Istraživanje sprovedeno na Imperijal Koledžu u Londonu otkrilo je više znakova stresa na DNK nezaposlenih osoba. Naime, reč je o jednom od pokazatelja starenja, odnosno skraćivanju telomera, piše Pliva.

Telomeri su strukture DNK smeštene na krajevima hromozoma, a njihovo skraćivanje je već povezano i s većim rizikom za bolesti koje su češće u starijoj životnoj dobi. Stručni časopis "Plos One" dodaje da su ranije studije već otkrile vezu skraćivanja telomera i prevelike opterećenosti na radnom mestu, posebno kod osoba koje rade na više radnih mesta.

Istraživači to objašnjavaju delovanjem stresa, nezavisno od toga da li se radi o nezaposlenim osobama ili osobama koje previše rade. Novi nalazi se zasnivaju na podacima prikupljenim od oko 5.600 ispitanika rođenih 1966. godine, pri čemu je skraćivanje telomera bilo najuočljivije kod ispitanika koji su duže bili nezaposleni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs