Sačuvajte mir

Kako se rešiti noćnih mora: Saveti za miran i bezbrižan san!

Tokom sna naše telo se obnavlja, osvežava i priprema za sledeći dan, ali naš um ostaje aktivan

Zanimljivosti 11.01.2018. - 14:32h Autor: metro-portal.hr
Foto: Shutterstock

Noćne more mogu postati prilično nezgodna stvar - kako koja nije problem, ali kad postanu učestale, ne samo da će vam remetiti san, već će izazvati razne negativne posledice po vaše emocionalno i mentalno, a neretko i fizičko zdravlje.

 

Naime, tokom sna naše telo se obnavlja, osvežava i priprema za sledeći dan, ali naš um ostaje aktivan. On obrađuje informacije koje je prikupio tokom dana.

 

Brojni su razlozi zbog koji ružno sanjate, piše Times of India. Neki od njih su zdravstvena stanja, ali i lekovi koje možda uzimate, poput antidepresiva. Noćne more mogu izazvati i lekovi za visoki pritisak, ali i traumatična iskustva iz prošlosti.

 

Ako ste od onih koji često imaju noćne more, evo što možete učiniti da ih zaustavite:

 

Plavo svetlo - plavo svetlo koje emituju brojni uređaji moglo bi uticati na vaš san. Izbegavajte korišćenje telefona i ostalih elektronskih uređaja u vreme spavanja.

 

Pazite šta radite: Spavanje na stomaku izaziva seksi snove, a začini noćne more!

foto: Shutterstock

Pronađite pravi uzrok noćnih mora - posavetujte se sa stručnjacima i pronađite uzrok noćnih mora. Ako su one rezultat apneje, poremećaja sna, anskioznosti ili depresije, popričajte s lekarom i prestanite da sanjate ružno.

 

Razgovarajte s nekim - poverite se nekom kome verujete i ko bi vam mogao pomoći da se osećate bolje.

 

Redovno spavajte - noćne more mogu biti rezultat isprekidanog i neredovnog sna. Kako biste ih sprečili, trudite se redovno spavati. Od spavaće sobe napravite svoju opuštajuću oazu. Održavajte je urednom i čistom i neka ne bude ni pretoplo ni prehladno.

 

Smanjite stres - stres je uzrok mnogih zdravstvenih problema. Od toga da nas čini anksioznima do ozbiljnih uticaja na zdravlje, a može biti odgovoran i za noćne more. Vežbajte, meditirajte i ugađajte sebi aktivnostima koje će vam pomoći da ostanete opušteni.

 

Terapija - postoje kognitivne terapije uz pomoć kojih ćete smanjiti noćne more. Dok ste budni zamišljajte kako lepo i mirno spavate. Ako imate noćne more kako padate, zamišljajte da se otvara padobran i spašava vas, savetuju stručnjaci.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...