Narodno verovanje

Ako ovo uradite sreća će vas napustiti: Evo koje jelo ne treba da poslužite za Novu godinu!

Prema narodnom verovanju određena hrana na novogodišnjoj trpezi donosi sreću i napredak, a evo za koju se veruje da će vam izmalerisati narednu godinu

Zanimljivosti 31.12.2017. - 16:24h Autor: opanak.rs
Foto: Shutterstock

Postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani, već svako jelo treba da bude pažljivo odabrano, jer sa sobom nosi određenu simboliku sreće, napretka i blagostanja.

 

Pored već tradicionalne ruske salate, svinjskog pečenja, kupus salate i torte, na trpezi bi svoje mesto trebalo da nađu i riba i grožđe, a evo i zašto:

 

Grožđe

Grožđe je, pre svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zdravi.

 

Najukusniji praznični kolači: 5 brzih poslastica u obliku jelke!

foto: Shutterstock

Riba

Budući da i za novogodišnju noć traje Božićni post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ”plivati”.

 

Svinjsko meso

Svinjsko meso je simbol izobilja i bogatstva.

 

Kupus salata

Zbog svoje zelene boje simboliše harmoniju prirode i dobre sreće kao i dugovečnost.

 

Torta

Zbog same svoje strukture koja sadrži puno šećera, torta je simbol slasti. Potrudite se da vam torta bude od što bogatijih sastojaka kako bi u predstojećoj godini bilo što više slasti.

 

Zaboravite piletinu

Ono što se nikako ne preporučuje na novogodišnjoj trpezi jeste meso od pernatih životinja, jer one imaju krila, pa simbolišu sreću koja napušta.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...