NIJE TAKO TEŠKO

Počnite da stavljate sebe na prvo mesto: Potrebna vam je samo dobra volja!

U današnje vreme kada smo svi zatrpani obavezama, briga o sebi i sopstvenim željama često nam zvuči kao privilegija koju imaju retki

Zanimljivosti
Autor:
Počnite da stavljate sebe na prvo mesto: Potrebna vam je samo dobra volja!
Foto: Shutterstock

Briga o samom sebi često je poslednja stavka na dnevnom redu, pogotovo kada u naš život dođu deca. No, to zaista ne mora biti tako, potrebna vam je samo malo bolja organizacija vremena i dobra volja.

U današnje vreme kada smo svi zatrpani obavezama, briga o sebi i sopstvenim željama često nam zvuči kao privilegija koju imaju retki, a da ne govorimo kako u nedostatku vremena čak i 5 minuta za sebe doživljavamo kao luksuz. Zbog svega toga još smo više pod stresom, nervozni, razdražljivi i sve češće, hteli to da priznate ili ne, na ivici nervnog sloma.

Stoga je vrlo važno da što pre shvatimo kako svakodnevno moramo da brinemo za sebe, a ne tek na godišnjem odmoru ili poneki slobodan dan u godini. Iako će vam to možda zvučati sebično, velika je istina da ćete se tako najbolje izboriti za vlastitu sreću. Uostalom ako se sami ne činite sretnima, ne možete očekivati da će uz vas (nesrećne) srećni biti i ljudi koje volite.

S druge strane čini se razumnim da je posvećivanje vremena sebi i svojim željama zaista luksuz, jer ko još ima vremena za neesencijalne stvari. Naime, uz hrpu obaveza koje nam "vise nad glavom" od ranog jutra do kasnih noćnih sati i tako iz dana u dan, nedelje u nedelju, od početka do kraja godine, neko bi rekao da je smešno, ako ne i neodgovorno da se bavimo upravo takvim - nebitnim stvarima kad toliko toga zavisi od nas.

Brinite se sami o sebi, jer drugi sigurno neće: Neka vam zdravlje bude na prvom mestu!

foto: Shutterstock

Međutim, nemojte se obeshrabriti. Što pre odvojite vreme na sebe i svoje želje, pre ćete spoznati koliko je i za što sve važno da ste zadovoljni sobom i svojim životom.

A kako ne biste da lutate po bespućima neostvarenih snova, donosimo vam listu deset na oko ne jako važnih, ali zaista presudnih stvari koji život čine lepšim, a nas srećnijima! I, iako će vam se na početku možda činiti istovremeno čudno i teško sve ih uvrstiti u dnevni ritam, s vremenom biste se mogli zapitati kako ste uopše mogli da živite bez njih. Srećno vam na tom putu!

1. Dan započnite čašom vode

To je najjednostavnija i najbolja stvar koju možete učiniti za sebe baš svakog dana.

2. Jedite intuitivno

To znači da odbacite dijetalnu ishranu, strogi jelovnik koga se pridržavate možda već mesecima, ako ne i godinama i umesto toga jedite ono što vam se u tom trenutku jede.

3. Ne pretpostavljajte, prepustite se

Iz dana u dan jedete uvek u isto vreme, ležete u krevet u isto vreme i budite se u isto vreme. I nikada ne slušate šta vam telo govori. Probajte bar jednom da pojedete nešto izvan "radnog vremena" vašeg želuca ili dozvolite sebi da legnete u istom trenu kada vas svlada umor.

4. Zauzmite se za sebe

Glasni ste kada treba braniti ili opravdati nekog drugog, ali kada ste vi u pitanju na vašem se ekranu pojave smetnje!? To nije dobro, jer taj dan, a prečesto i nekoliko dana kasnije, živite u grču od neizrečenog. Duboko udahnite i krenite da braniti svoje stavove, recite šta vas muči, smeta ili zašto vi mislite drugačije od drugih. Prvi puta će biti teško, ali svaki sledeći put osećaćete ogromno zadovoljstvo, olakšanje i samopouzdanje.

5. Organizujte svoj životni prostor

Činjenica je da smo pod manjim stresom kada su stvari koje nas okružuju na svom mestu. Stoga svoj životni prostor, automobil i radno mesto uvek držite urednim, a stvari koje su vam važne na dohvat ruke.

Naučite da brinete o sebi: Da ne plačete i kad vas ništa ne boli!

foto: Shutterstock

6. Posvetite dan kuvanju i čišćenju

Zvuči kao samokažnjavanje? Možda na prvu loptu, ali verujte, nije. Naime, cilj ovoga je da olakšate život kroz nedelju dana. Skuvajte dva, tri jela koja ćete potom zamrznuti te odmrznuti i podgrejati onda kada nemate vremena ili volje da kuvate. A nedeljno čišćenje je ritual koji će vam s vremenom olakšati uvođenje reda i harmonije u vaš život i jednom zauvek u prošlosti ostaviti ona maratonska čišćenja pre nego vam u posetu dođu gosti.

7. Uronite u mirisnu kupku pre spavanja

Vruća i mirisna kupka u trenu će opustiti sve vaše mišiće i pružiti neopisivo zadovoljstvo svim vašim čulima. A ako imate problema sa spavanjem, zasigurno će vam pomoći da barem to veče brže utonete u san.

8. Provodite vreme s ljudima koje volite

Iako se to sigurno već i sada trudite, istina je da to, baš poput nas, ne činite onoliko često koliko biste voleli, zar ne? Ipak, čak i onda kada se ne možete videti s dragim ljudima, mogli biste ih nazvati i pitati kako su, jer i to se računa.

9. Učinite sebi

I dvadesetak godina od završene škole ili fakulteta još uvek ne možete prežaliti što niste upisali kurs francuskog jezika, naučili koristiti fotošop ili šiti!? Za to još uvek nije kasno! Probudite onu dečju znatiželju u sebi i upustite se u avanturu zvanu - ostvarivanje mojih snova!

10. Otkrijte prirodu

Zvuči banalno, ali upravo to biste trebali da uradite- provoditi više vremena u prirodi. Planinarite, trčite, vozite bicikl, šetajte, plivajte, ronite, meditirajte, osluškujte, udahnite, oslobodite misli... Čak i ako imate porodicu, ponekad u prirodu pođite sami jer nam to svima s vremena na vreme treba (a verujte, vaš suprug ili supruga toliko će izdržati bez vas).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs