Počinje 28. novembra

Zašto treba da ispostite Božićni post: Šta sve čini za ljudsko telo i dušu!

Pročitajte i kako je nastao ovaj hrišćanski običaj i šta je zapravo njegov cilj

Zanimljivosti 27.11.2017. - 12:46h Autor: manastir-lepavina.org
Foto: Profimedia

Sutra 28. novembra pravoslavni hrišćani otpočinju Božićni post.

 

Ustanovljavanje Božićnog posta, kao i drugih višednevnih postova se odnosi na drevna vremena hrišćanstva.

Već od IV veka sv.Amvrosije Milanski, Filistrije, blaženi Avgustin pominju u svojim delima Božićni post. U V veku je o Božićnom postu pisao Lav Veliki.

Prvobitno je Božićni post trajao za jedne hrišćane sedam dana, a za druge malo duže.

Na saboru 1166. godine koji je održan u vreme konstantinopoljskog patrijarha Luke i vizantijskog cara Manuila svim hrišćanima je bilo naredjeno da poštuju 40-dnevni post uoči velikog praznika Hristovog rođenja.

Antiohijski patrijarh Valsamon je pisao da je sam svjatiješi patrijarh rekao da iako dani tih postova (Uspenjskog i Božićnog) nisu određeni pravilom, potrudimo se međutim da sledimo nepisano crkveno predanje i dužni smo da postimo od 15 dana novembra (po novom kalendaru 28.)

Božićni post je poslednji višednevni post u godini. Počinje 15. (28. po novom) novembra i traje do 25. decembra (7. januara), traje četrdeset dana i zbog toga se u Crkvenom ustavu naziva Četrdesetnicom, kao i Veliki post.

 

Ne razdvajajte post od molitve: Ovim rečima se obratite Bogu i on će vas čuti!

foto: Shutterstock

Pošto post hranom počinje na dan praznika Svetog apostola Filipa (14. novembra po starom), onda se još naziva i Filipovim.

Božićni post je zimski post, i služi nam za osvećenje poslednjeg dela godine tajanstvenim obnovljenjem duhovnog sjedinjenja sa Bogom i pripremom za praznovanje Hristovog rođenja.

Lav Veliki piše: Samo poštovanje uzdržanja je određeno u četiri vremenska perioda, kako bismo u toku godine spoznali da nam je neprestano neophodno očišćenje i da pri rasejanosti života uvek treba da se trudimo da postom i milostinjom čistimo greh, koji se umnožava zbog telesnih slabosti i nečistote želja.

Prema rečima Lava Velikog, Božićni post je žrtva Bogu za sakupljene plodove. Kao što je nama Gospod podario ovozemaljske plodove, tako i mi u vreme tog posta treba da budemo darežljivi prema siromašnima, zapisao je svetitelj.

 

Evo šta se dešava u našem telu kada se prekrstimo: Neverovatna moć časnog krsta!

foto: Shutterstock

Prema rečima Simeona Solunskog, post Božićne Četrdesetnice izobražava post Mojsija, koji je postivši četrdeset dana i četrdeset noći dobio na kamenim tablicama Božje zapovesti. A mi, posteći četrdeset dana, sozercavamo i primamo živu Reč od Djeve, ne nacrtanu na kamenu, već ovaploćenu i rođenu, i prisajedinjujemo se Njegovoj Božanskoj ploti.

Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se pre dana Hristovog rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božjeg koji se javio svetu, i da bi Mu pored običnih darova i žrtvi, prineli naše čisto srce i želju da sledimo Njegovo učenje.

 

Naučnici iz svih krajeva sveta uspeli su da otkriju kako post utiče na telo i fizičko zdravlje. Sve o tome možete da pročitate OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs