Ništa neobično

5 privilegija koje imaju samo žene!

Nekada su pantalone bile odevni komad su mogli da nose samo muškarci, ali nežniji pol se izborio se za to da žena u pantalonama bude društveno prihvatljiva pojava
Zanimljivosti 31.10.2013. - 19:53h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Društveno prihvatljivo ponašanje određeno je društvenim pravilima i normama u kojima često vladaju dvostruki standardi kad je reč o tome kako se u javnosti mogu ponašati žene, a kako muškarci.

 

1. Žene mogu da nose mušku odeću

 

Nekada su pantalone bile odevni komad su mogli da nose samo muškarci, ali nežniji pol se izborio se za to da žena u pantalonama bude društveno prihvatljiva pojava. Ista je stvar sa ženskim cipelama koje podsećaju na muške, mogu čak i da nose košulju ili sako svoje jače polovine na posao.

 

2. Žena može drugoj ženi da kaže da je seksi

 

Ženama je dozvoljeno da međusobno dele komplimente, pa apsolutno nije neobično kad jedna žena kaže drugoj da joj super stoji haljina, da je lepa, zgodna, seksi ili slatka.

 

3. Žene mogu da plešu zajedno

 

Videti dve ili više žena kako zajedno plešu najnormalnija je stvar, ali videti dvojicu ili više muškaraca kako se zajedno predaju ritmu na plesnom podijumu, a da među njima nema ni jedna žena, može biti meta predrasuda.

 

4. Žene mogu da nazivaju muškarce pogrdnim imenima

 

Ako žena kaže "svi muškarci su gadovi" niko neće ni trepnuti, šta više imaće podršku u tome, dok će muškarac koji kaže "sve žene su pokvarene" odmah biti proglašen seksistom. Da naglasimo, ni jedna od ove dve tvrdnje nije tačna, niti bi trebalo da bude društveno prihvatljiva, ali u zapadnjačkoj kulturi ženama je dopušteno da uvrede muški pol, dok je suprotna situacija društveno neprihvatljiva.

 

5. Žene mogu da nose šminku

 

Mnogi muškarci nemaju ni želju da nose šminku, ali to bi se možda promenilo kada bi postalo društveno prihvatljivo. Šminka ženama služi da izgledaju još privlačnije i ženstvenije, ali i da prekriju nedostatke zbog čega bi i muškarcima ponekad dobro došla.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Ženašminka

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...