Neverovatno

U ovoj evropskoj zemlji žena ima sva prava: Raj za nežniji pol! (FOTO)

Da li možete da pogodite o kojoj zemlji je reč?
Zanimljivosti
18:54h Autor:
U ovoj evropskoj zemlji žena ima sva prava: Raj za nežniji pol! (FOTO)
Foto: Profimedia

Naravno u pitanju je Evropa i jedna pored svega ostalog prelepa, uređena i vrlo moderna zemlja.

Možda ste i pretpostavili da je neka skandinavska zemlja, jer odavno je poznato kako skandi zemlje imaju najbolji odnos prema ženama, ali ne verujemo da ste pogodili koja država je u pitanju! Da ne dužimo - najbolja zemlja na svetu za žene je Švedska, piše Elle.rs

Švedska je poznata po mnogo čemu: saunama, zdravlju, uravnoteženim privatnim i poslovnim životom, pa i posebnoj kafi (sa kardamon kolačićima zvanoj fika). Ali ono po čemu je ova zemlja i generalno cela Skandinavija najpoznatija jeste ravnopravnost polova - što istraživanja samo potvrđuju.

Sudeći po U.S. News & World Report godišnjem "Best Countries" indeksu, Švedska je najbolja zemlja na svetu za žene.

Danska, Norveška, Holandija, Kanada, Finska, Švajcarska, Australija, Austrija i Novi Zeland su ostale države iz top 10.

U ovom mestu žene rade šta im je volja: Imaju koliko hoće ljubavnika, novca i vlasti! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pored toga što je ravnopravnost polova jedan od kamena temeljaca društva, švedska vlada ulaže novac u sve ono što zagovara: žene dobijaju besplatne ili plaćene vežbe za trudnice, i mogu da dobiju plaćeni odmor od 480 dana za sebe i partnera kada rode ili usvoje dete; te dane mogu iskorišćavati kako žele dok dete ne napuni 8 godina. (Od 41. nacije jedino SAD nemaju plaćeno porodiljsko odsustvo).

Dve trećine univerzitetskih diploma dodeljuje se ženama. Na profesionalnom planu, Švedska ima jednu od najvećih zastupljenosti žena u parlamentu - 5 žena je izabrano prvi put 1922. godine - a od 2015. 82 žene i 90 muškaraca su bili na čelu glavnih državnih ustanova.

Još neki bitni momenti iz duge istorije ženskih prava ove zemlje?

1250. godine kralj Birger Jarl doneo je zakon protiv nasilja nad ženama; 1845. odobrena su ista nasledna prava za muškarce i žene.

1921. Šveđanke su dobile pravo glasa i kandidature. 1935. godine izglasana su jednaka osnovna penziona prava za muškarce i žene.

2013. Švedska je postala jedna od nekoliko zemalja koje imaju ženskog nadbiskupa, što se dogodilo dolaskom Antje Jackelen na čelo švedske Crkve.

Ovde žive provereno najsrećniji ljudi na svetu: Evo u čemu je njihova tajna! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2002. i 2016. godine Švedska je povećala novčana sredstva za porodiljsko odsustvo.

Pored svih uspeha, Šveđanke nisu prestale s trudom. Prošle nedelje u vestima se pojavio ženski fudbalski tim koji je imena na dresovima zamenio porukama motivacije za žene, poput "Believe in your damn self".

Inicijativa, pokrenuta u saradnji sa Adidasom, dobra je za žene na više načina: 10 odsto zarade od prodaje dresova otići će organizaciji mladih atletičarki.

Ok, Švedska, shvatili smo - neverovatna si!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs