Najstarije naselje u Evropi

Gradić u samom srcu prirode: Nema gradskog prevoza, živi se u kućicama na jezeru! (FOTO)

Halštat se nalazi na samoj obali, u jugozapadnom delu istoimenog jezera, u austrijskom Salckamergut regionu
Destinacije
14:08h Autor:
Foto: Thinkstock

Gradić Halštat poznat je po fotografiji koja ga najčešće ilustruje, a predstavlja panoramu celog mesta na obali istoimenog jezera u Austriji, sa snežnim vrhovima Alpa u pozadini.

Poznat po preistorijskoj kulturi, nalazištima soli i prirodi ovaj mali grad sa oko 1.000 stanovnika privlači veliki broj posetilaca, a regija kojoj pripada – Hallstatt Dachstein Salzkammergut, uvrštena je na listu UNESCO-ve kulturne baštine.

Manastir Tumane, svetinja u kojoj vera čini čuda: Ovde vernici pronalaze lek i spas! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Halštat se nalazi na samoj obali, u jugozapadnom delu istoimenog jezera (Hallstätersee), u austrijskom Salckamergut regionu (Salzkammergut), koji se proteže istočno od grada Salcburga do Dahštajn planina (Dachstein). Razvoj čitavog regiona, od samog početka naseljavanja ovih prostora, vezan je za eksploatisanje soli, pa i naziv regiona bi u bukvalnom prevodu bio „Posed kancelarije za so“. Naziv potiče od kraljevske kancelarije za so iz doba Habzburške monarhije, u čijoj nadležnosti su se nalazili rudnici soli.

Najmanja crkva na svetu nalazi se u Srbiji: Čudesna Marinica, najlepši biser planine Golije (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naseljavanje ovog dela današnje Austrije započeto je u preistoriji i neraskidivo je povezano sa eksploatisanjem soli. Halštatska kultura prostirala se tokom ranog gvozdenog doba, u periodu od 8. do 4. veka pre nove ere, na teritoriji centralne Evrope, a činili su je pripadnici proto-keltskih, keltskih i pre-ilirskih plemena. Zahvaljujući kontinuiranom održavanju naseljenog mesta Halštat se često smatra najstarijim naseljem u Evropi.

Godine 1311. Halštat je postao trgovački grad, što govori o održavanju ekonomije, a 1595. godine napravljen je cevovod dugačak 40 kilometara, namenjen transportu soli do Ebensea. Do 1890. godine, kada je izgrađen prvi put, do Halštata se moglo stići samo brodom ili strmim stazama.

Mesto gde se diše punim plućima: Zemlja sa najmanje razvoda, najviše ostrva i svežih maslina! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Obilazak Halštata najlakše je izvesti pešice, jer se trajanje obilaska centra gradića može meriti minutama. Grad ima jednu veliku ulicu, a saobraćaj je obično zabranjen od maja do oktobra u određeno vreme tokom dana.

Tokom boravka u Halštatu može se obići Muzej kulturnog nasleđa, specifična Kuća kostiju Beinhaus, Slane pećine (Saltwelten), otići na vožnju brodom, obići obližnja mesta ili pešačiti i boraviti u prirodi. Gradski prevoz ne postoji, ali se lepo može iskoristiti brodski prevoz na jezeru za obilazak ostalih mesta.

U svakom slučaju, posetioci nisu ravnodušni prema Halštatu, pa je replika čitavog mesta napravljena u južnoj kineskoj provinciji Guangdung.

Ovo balkonsko cveće uspeva svima: Cveta od proleća do jeseni i ne smeta mu ništa! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs