Čeka se momenat

U slučaju kraljičine smrti, evo šta će se desiti: Tajni plan dospeo u javnost!

Kraljica ima već 90 godina i bez obzira što je zdrava i vitalna, njena smrt se očekuje
Zanimljivosti
19:24h Autor:
U slučaju kraljičine smrti, evo šta će se desiti: Tajni plan dospeo u javnost!
Foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta (90) vlada već 65 godina, a sve je isplanirano za njenu smrt.

Koliko god morbidno zvučalo, smrt se mora isplanirati - naročito ako ste glava najpoznatije kraljevske porodice na svetu. Ovih su dana u britansku javnost procureli izveštaji o tajnom protokolu, kao i brižno osmišljenoj proceduri u slučaju smrti kraljice Elizabete II iz dinastije Vindsor. Do tih podataka su navodno došli kradljivci laptopa bivšeg tajnika Baakingemske palate.

Naime, iako se kraljica odlično drži za svojih 90 godina života te se i dalje redovno pojavljuje u javnosti, vlada već punih 65 godina te je njena smrt nešto što se mora isplanirati.

Službeni stav oko kraljičine smrti je - ne spominjite reč kraljica i smrt u istoj rečenici.

Britanski službenici će, čim stigne vest o smrti, koristiti tajni kod "London Bridge is down" (Londonski most je pao), tako da dojave svima koji trebaju da znaju za taj podatak, ali bez da se uzbunjuje javnost.

Ta šifra će otpočeti celi niz događaja i procedure o tome kako će obavest biti saopštena javnosti. Budući da je kraljica i dalje neverovatno popularna, a dvor je imao priliku da vidi masovnu reakciju na smrt člana porodice nakon pogibilje princeze Dajane, očekuje se kako će taj događaj izazvati još veću žalost nego tragedija iz 1997.

Kraljica nije samo kraljica Ujedinjenog kraljevstva, već je ona i kraljica 16 drugih država, pa se očekuje da će milioni ljudi širom sveta danima biti u žalosti.

Objava medija

Prva će vest naravno objaviti sama palata, a nakon toga će ona odmah biti prenesena na BBC-u, prekidajući sav prethodni program. Nakon gafa koji je nastao 2002. kad je voditelj BBC-a Peter Sisons u crvenoj kravati objavio smrt kraljice Majke, svi su voditelji dobili crne kravate koje drže pri ruci.

Pitanje nasleđa

Ovo pitanje nije do kraja jasno, odnosno rešeno. Iako je sledeći u redu nasledstva princ Čarls, mnogi špekulišu da će njegov sin, znatno popularniji Vilijam, naslediti krunu. Time bi se preskočila direktna linija nasleđivanja, a izvori bliski palati otkrivaju kako nema šanse da se to dogodi.

Sahrana i tugovanje

Stručnjaci pretpostavljaju kako će se sama sahrana organizovati oko 12 dana, a kraljica će imati državničke počasti, čije će troškove snositi cela monarhija. Dok je sahranu princeze Dajane gledalo preko 2,5 milijarde ljudi, pretpostavlja se da će kraljičinu gledati njih još više.

Na dan sahrane biće zatvorena berza, kao i banke. Između sprovoda i nove krunidbe moglo bi proći čak i do godinu dana, a u to doba će se morati redizajnirati brojni državni simboli - od novčanica i kovanica, do poštanskih marki i drugih memorabilija. Takođe, moraće se menjati i reči himne koje danas glase "Bože, čuvaj kraljicu" u "Bože, čuvaj kralja".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs