Prelepo i genijalno

Bidermajer od ljutih papričica poslednji hit u Srbiji: Nose se i u inostranstvo za poklon! (VIDEO)

Porodici Buboš, koja živi od poljoprivrede, ljute papričice zasladile su život. Ilona pravi bidermajere u koje stavlja po nekoliko desetina sušenih papričica
Zanimljivosti
17:30h Autor:
Bidermajer od ljutih papričica poslednji hit u Srbiji: Nose se i u inostranstvo za poklon! (VIDEO)
Foto: Facebook / Ilona.bubos

Ilona i Tibor Buboš, obrađuju nekoliko hektara pod žitaricama, uzgajaju pet sorti tikava, zečeve. Od pre pet godina kućni budžet uvećavaju i zahvaljujući spretnim Iloninim rukama koja od ljutih papričica pravi dekoracije i bidermajere.

"Nosili smo kod prijatelja kada smo išli na večere kao poklon, da bude malo izuzetno, a ne svakodnevni poklon. Tako smo počeli, pa smo videli da se ljudima sviđa. Onda smo nosili na pijacu i vidimo da obožavaju", kaže Ilona Buboš iz sela Kupusina.

Počeo da seče staro plastično bure: Krajnji rezultat je potpuno neverovatan! (VIDEO)

<\/div>

Proizvodnja čilija, kažu, zahteva mnogo posla, od proleća do jeseni. Za pravljenje buketa Iloni treba svega pola sata. Bidermajer u kom ima nekoliko desetina sušenih papričica, Ilona prodaje na pijacama i vašarima za 700 dinara. Do sada je napravila oko tri hiljade.

<\/div>

"Čujemo od kupaca da nose u Nemačku, Hrvatsku, Mađarsku kao poklon. Za muškarce ima buketa, dugotrajni buket. Pravila sam i za venčanje, za mlade", objašnjava Ilona.

Narodna verovanja i venčanje: Mlada ne treba da vežba pisanje svog novog prezimena!

<\/div>

"U zadnje vreme vidim da se do toga može da se zarađuje i živi od toga. Videćemo. Ove godine ću malo povećati proizvodnju, pa ću videti od potražnje i od sreće", otkriva planove za narednu sezonu Tibor Buboš.

Ako se vremenom ne pojede, kao ukras može da stoji dve do tri godine. Ono što se ne stavi u buket, melje se, kiseli, odvaja za seme. Papričice su Bubošima donele i nekoliko nagrada za najlepši štand na vašarima.

Smejali joj se kada je gume obojila u belo: A onda su zanemeli! (VIDEO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs