Obratite pažnju

Upropastili ste dno pegle, zalepila vam se tkanina? Brzinsko rešenje zlata vredno!

Na mnogim peglama se vremenom lepe ostaci odeće, prašina, kamenac i mrvice. To, naravno, otežava peglanje, zato je važno da pravilno očistite dno pegle
Zanimljivosti
20:28h Autor:
Upropastili ste dno pegle, zalepila vam se tkanina? Brzinsko rešenje zlata vredno!
Foto: Thinkstock

Crne i smeđe fleke na pegli su pokazatelj da se niste dobro brinuli za nju. Kod nekih kvalitetnijih pegli ovakve nezgode se retko događaju, ali, ipak se većina susreće sa ovim problemom.

Dno pegle zaista nije teško očistiti, a mi ćemo vam pokazati nekoliko načina. Vi izaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Deterdžent za suđe

Pomešajte toplu vodu sa malo blagog deterdženta za suđe. Umočite kuglicu vate u ovu sapunastu smesu i nežno prebrišite dno pegle. Trljajte kratko ako je potrebno. Ovaj način čišćenja najidealniji je za pegle sa teflonskim dnom. Kod težih zaprljanja izaberite drugi način čišćenja.

Sprečite da hladan vazduh prolazi ispod vrata: Trik koji čuva toplotu! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sirće i so

1. Na pamučnu krpu pospite morsku so (1 kašiku). Zagrejte peglu na najjače (isključite paru), pa prelazite preko krpe i soli peglom nekoliko puta. Prljavština će se zalepiti na so i dno pegle će ostati čisto.

2. Pomešajte so i sirće u jednakom omeru. Stavite u šerpicu, pa zagrejavajte na šporetu. Sklonite sa šporeta kada se so rastvori, ali pre nego sirće prokuva

3. Umočite krpicu ili peškir u ovu zagrejanu mešavinu i nežno trljajte dno pegle. Ako je potrebno možete, kod najtežih zaprljanja, upotrebiti plastičnu “žicu” za ribanje.

4. Ako trebate očititi rupice na pegli najbolje je da štapiće za uši umočite u sirće i sa tim trljate rupice.

Uklanjanje voska

Ako vam se vosak zalepio na dno pegle možete ga lako ukloniti uz pomoć lista novina. Samo ga položite na dasku za peglanje. Peglu uključite na najjače, pa sa njom prelazite preko novina dok papir ne upije “voskastu materiju”.

Soda bikarbona

Pomešajte jednake delove sode bikarbone i vode, pa sa tom pastom trljajte uz pomoć krpice dno pegle dok ga ne očistite.

Pasta za zube

Nanesite malo paste za zube na dno pegle. Trljajte krpicom da omekšate prljavštinu. Kada utrljate pastu, peglu uključite i na pari peglajte pamučnu krpicu 5 minuta.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs