Neverovatno

Evo kako je najbogatija porodica na svetu ostala bez pare i dinara: Otac stekao, rasipni sin spiskao

Mlađi sin je bio zainteresovan za kupovinu nekretnina, a njegova supruga za zabave
Zanimljivosti 23.01.2017. - 09:29h Autor: express.hr
Foto: Profimedia

Izgradili su poslovno carstvo vredno milijarde dolara, ali u nekoliko kratkih godina su uspeli praktički sve da potroše.

 

Porodica Vanderbilt bila je jedna od najbogatijih u američkoj istoriji, ali tokom vremena je njihovo bogatstvo postupno nestajalo.

 

Sve je počelo jednim komodorom, kako je bio nadimak Korneliju Vaderbiltu. On je već s 11 godina odustao od škole, a nekoliko godina kasnije je pozajmio 100 dolara od svoje majke da bi kupio brod kad je imao 15 godina.

 

1829. godine je kupio svoj prvi parobrodi i koristio ga je da bi desetak godina kasnije bio vlasnik čitave flote od 100 parobroda. Ostali brodari su ga zbog toga zvali Komodor i taj nadimak će ga pratiti ostatak njegovog života.

 

U to vreme je kroz njujoršku luku prolazilo tri četvrtine svih američkih trgovačkih pošiljki, a velika većina na put je kretala na Vanderbiltovim brodovima. Ali Komodor se tu nije zaustavio, nakon građanskog rata u SAD-u širio je poslovanje na železnice i to s ogromnim uspehom. Uspeo je čak i osigurati i monopol na dolaske i odlaske vozova u Njujork.

 

Dok je na poslovnom planu nizao uspehe, sa sinovima nije imao tako bajan odnos. Starijeg sina, Vilijama Henrija, često je nazivao vetropirom i laprdalom. Upravo Vilijam je nasledio većinu bogatstva porodice nakon što je Kornelije umro 1877. godine. U današnjim iznosima, nasledio je nešto manje od 3 milijarde dolara.

 

Upoznajte najbogatiju porodicu Evrope: Knez Hans Adam II i kneginja Marija od Lihtenštajna! (FOTO)

 

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Svojim kćerkama Kornelije je ostavio tek nešto oko milion dolara, što su i dalje basnoslovni iznosi. Porodica je pokušavala da poništi Komodorov testament, ali nakon više od godinu i po dana suđenja, Vilijam Henri je dobio većinu ostavljenog novca.

 

U roku od samo devet godina nakon očeve smrti, uspeo je udvostručiti očevu ostavštinu.

 

Njegovom smrću, počeo je i pad porodice Vanderbilt. 1899. godine su njegovi sinovi dobili bogatstvo procenjeno na više od šest milijardi dolara u današnjim iznosima.

 

Vilijam Kisam Vanderbilt oženio je Alvu Erskine Smit koja je bila više zainteresovana za organiziranje zabava. 1883. godine organizovala je bal koji je zacementirao Vanderbiltove kao pripadnike najviše društvene klase. Svaka gošća je, naime, otišla sa zabave bogatija za skupocenu ogrlicu od poznatih draguljara Tifani.

 

Umesto da se bave poslovnim širenjem po američkom zapadu, Vanderbiltovi su se bavili zabavama i gradnjom luksuznih kuća. Porodica je ukupno uspela kupiti ili izgraditi čak deset luksuznih vila na slavnoj Petoj aveniji u Njujorku. Džordž Vašington Vanderbilt II spiskao je većinu svog nasledstva kako bi izgradio imanje u Severnoj Karolini.

 

Ova porodica vlada celim svetom: Od njih zavisi i vaš život, a kriju 10 strašnih tajni! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Do dvadesetih godina prošlog veka, nova porezna politika dostigla je i Vanderbiltove. Jedno luksuzno imanje u Njujorku je potpuno srušena, a brojne druge nekretnine su morali prodavati tokom Velike depresije. Samo jedna nekretnina u Njujorku je ostala u njihovom vlasništvu.

 

Porodično bogatstvo deljeno je između sve više i više naslednika, a i prevoznička industrija se promenila. CNN- ov reporter Anderson Kuper je daleki srodnik originalnog bogataša Vanderbilta, ali on kaže da njega nije dočekalo to bogatstvo.

 

"Mama mi je odmah rekla da nema tajnog računa ili skrivene ušteđevine koja će me nekad čekati", rekao je Kuper u razgovoru s Houardom Sternom.

 

Selo bogataša: Svi žive u vilama, voze se helikopterom, ne znaju šta će od para! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs