Uz podršku Kulturnog centra Srbije u Parizu

Srpski dizajneri prvi put na nedelji dizajna u Parizu

Uglješa Vrcelj i Žarko Bubalo će predstaviti svoja viđenje spoja umetnosti i tehnologije na jednom od najprestižnijih međunarodnih događaja u industriji enterijera, dekoracija, arhitekture i dizajna
Zanimljivosti
14:40h
Srpski dizajneri prvi put na nedelji dizajna u Parizu

Pariska nedelja dizajna koja se održava od 9. do 15. septembra, kao jedan od najvažnijih međunarodnih događaja u industriji enterijera, dekoracija, arhitekture i dizajna, tradicionalno će okupiti veliki broj umetnika iz celog sveta, a ove godine, po prvi put na njoj će se predstaviti i dizajneri iz Srbije - Uglješa Vrcelj i Žarko Bubalo.

Dizajner i multimedijalni umetnik Vrcelj, osnivač kreatvne agencije Superdot iz Beograda, imaće priliku da prvi put predstavi srpsku kreativnu scenu. Na Pariskoj nedelji dizana, Vrcelj će predstaviti Vetrogenerator lampu, koja je nastala kao želja da se ispolje mogućnosti spoja 3D tehnologije i umetnosti. Lampa je proizvod inženjerskog znanja sa sofisticiranim umetničkim pristupom.

Pored Vetrogenerator lampe, svi posetioci moći će da vide Srpsko nebo - zbirku umetničkih fotografija. Ova jedinstvena umetnička instalacija, kreirana je tako da svaka fotografija predstavlja jedinstveni komad srpskog neba, označen geografskim koordinatama, a njihov zbir daje nebesku mapu prostora nad Srbijom.

Dizajner i inženjer areonautke Bubalo, će se u Parizu predstaviti svojim, Drvenim biciklom, napravljenim kao rezultatom fascinacije dizajnera, da drvo kao plemeniti materijal primeni u oblasti u kojoj se obično drvo retko koristi, u proizvoidnji bicikla.

Modernim pristupom u samoj izradi, Bubalo je dizajnirao i izradio dva modela drvenog bicikla, Perfect day i Here comes the sun.

Prepoznavsi značaj promocije srpskog dizajna, Kulturni centar Srbije u Parizu, će od 11. do 30. septembra, biti domaćin nesvakidašnje izložbe portreta srpske Mona Lize, čime i ovaj centar ulazi u zvaničan program nedelje dizajna.

Idejni umetnici ovih fotografija, su Vrcelj i Vladimir Tatarević, poznati srpski fotograf, kojima je najpoznatija ikona slikarstva, poslužila kao inspiracija da se ljudi iz njihovog okruzenja osete kao Mona Liza.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs