Bez ikakve funkcije

6 delova tela koji nam više nisu potrebni: Čist višak na telu!

Muškarci i žene razvijaju se u majčinoj utrobi na isti način u prvih 60 dana. Nakon toga će se kod onih sa Y hromozomom pojaviti testosteron, što će podstaći razvoj muškog polnog organa, ali do tog trenutka će već nastati bradavice
Zanimljivosti
15:26h Autor:
6 delova tela koji nam više nisu potrebni: Čist višak na telu!
Foto: Shutterstock

Od nastanka naših predaka do danas prošli su milioni godina. Za to vreme, neki delovi ljudskog tela postali su beskorisni, iako su nekad imali korisne namene.

Evo kojih šest imamo svi, a ne služe baš ničemu!

1. Trtica ili repna kostLjudima više ne trebaju repovi, jer savršeno dobro balansiraju na nogama. Međutim, većina sisara će imati rep u nekom trenutku svog života, čak i ako su ga izgubili do trenutka dolaska na svet. Između prve i pete do osme nedelje nakon začeća, ljudski embrion izgleda kao da mu se razvija rep u majčinoj utrobi. Ali, do trenutka dolaska na svet, pretvori se u kičmu.

2. Muške bradaviceMuškarci i žene razvijaju se u majčinoj utrobi na isti način u prvih 60 dana. Nakon toga će se kod onih sa Y hromozomom pojaviti testosteron, što će podstaći razvoj muškog polnog organa umesto ženskog. Ali, do tog trenutka nastaće bradavice, koje kasnije neće nestati pod uticajem muških hormona. To je verovatno zato što ne prave nikakvu štetu, pa samim tim i ne nestaju prirodnim putem.

8 najčudnijih slučajeva u istoriji medicine: Dokaz da je ljudsko telo još uvek misterija!

3. UmnjaciLjudska vilica s vremenom je postala manja, a rezultat toga je problem sa umnjacima koji često nemaju dovoljno prostora u ustima za pravilan rast. To je razlog zašto nam nikako ne treba to da nam zubi rastu u odrasloj dobi. Osim toga, više nismo prisiljeni da žvaćemo tvrdu hranu, sirovo povrće i meso. Naučnici se slažu i da danas pazimo na zube kako bi što duže trajali, dok su našim precima brzo propadali i ispadali, pa je bilo zgodno kad su im u odrasloj dobi izrasla četiri nova zuba.

4. Mišići za ježenjeIspod svake dlake nalazi se minijaturni mišić koji diže i spušta dlaku. Naši preci imali su mnogo više dlačica po telu i naježenost im je služila da bi izgledali veći i jači, ali i zadržavali topotu tela. To danas rade mnoge životinje - u opasnim situacijama se naježe da bi izgledale veće i tako oterale grabljivce. Dobar primer iz svakodnevice su mačke. To je razlog zašto se naježimo ako smo u nekom strahu ili ako nam je hladno.

Od brijanja dlake brže rastu: 6 najvećih mitova o ljudskom telu!

5. Treći kapakNa samom uglu oka, uz nos, nalazi se malo tanke kože koja tamo zapravo ne treba da bude, jer čoveku ne služi ni za šta. To se zove plica semilunaris ili treći kapak. Inače ih imaju ptice i reptili, prozirni su i služe za zaštitu očiju od vlage, a u isto vreme omogućavaju životinji da vidi sve oko sebe.

6. Delovi ušijuGrupa mišića koja pomera uši ljudima je nepotrebna, osim možda za zabavu onima koji to mogu da izvedu, jer ne mogu svi. Naime, u životinjskom svetu ova radnja pomaže da se zvukovi bolje čuju, ali kod ljudi to nema nikakve veze niti pomaže boljem sluhu.

Vitkiji, crvenih očiju i tamnijeg tena: Ovako će izgledati naše generacije za 1000 godina! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs