Zanimljivo

Legende o Svetom Nikoli: Kako je spasavao nedužnu decu, pomagao devojkama da se udaju

Tokom svog života, Nikola se susretao sa brojnim putnicima, trgovcima, moreplovcima i siromašnima, a svoje porodično bogatstvo trošio je isključivo na pomoć onima kojima je bila najpotrebnija
Zanimljivosti
04:52h Autor:
Foto: Profimedia

Sveti Nikola rođen je na početku četvrtog veka nakon Hrista u azijskom delu Turske, u pokrajini Likiji.

 

Njegovi roditelji su bili imućni, ali on to nije koristio. Prema svim legendama i postojećim podacima, Nikola je oduvek bio vrlo skroman, ali i ponizan, što se ogledalo u njegovim dobrim delima za života.

 

Život mu je obeležila smrt oba roditelja od kuge. Umesto da na sebe i svoje užitke potroši porodični novac, Nikola je počeo da hrani i poslužuje svoje komšije, a istu tradiciju nastavio je i na svojim putovanjima. Rasprodao je svo bogatstvo i trošio kako bi pomogao siromašnima.

 

Postao je biskup u turskom gradu Miri, gde je bio sve do svoje smrti, a tamo je i sahranjen.

 

Ipak, njegove mošti su premeštene u italijanski Bari, nakon što su glasine o njegovoj dobroti i plemenitim delima stigla do Italije. Kosti su "preuzeli" italijanski moreplovci, a benediktinski opat naručio je izgradnju crkve u kojoj bi se kosti mogle dostojno sačuvati. Kasnije je papa Urban II posebno posvetio tu baziliku Svetom Nikoli.

 

Kako se proslavlja Aranđelovdan: Na ovaj dan, bolesni će ozdraviti!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kosti nisu dugo izdržale, bar u krutom stanju. Naime, kosti svetog Nikole navodno su se rastopile, a tečnost su skupili u posudu koju i dan danas nose posebno uzdignutu na službi u Bariju, na dan ovog sveca.

 

Najpoznatije legende

 

Između ostalih, dve priče o Svetom Nikoli se i dan danas prepričavaju deci.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prva je ona prema kojoj je Sveti Nikola postao zaštitnik verenika, a ujedno zbog nje i stavljamo čiste čizmice na prozor.

 

Naime, Nikola je svoje bogatstvo često koristio kako bi zaštitio one koji su u nevolji. Tako je jednom prilikom zaštitio tri mlade devojke, čiji je otac bio siromašan i nije mogao da im da miraz kako bi se udale. Devojkama je, umesto udaje i porodičnog života, pretio posao prostitutki, za šta je saznao i Nikola.

 

Mudre reči i pouke patrijarha Pavla: Nema čoveka bez greha, niti bez dobrog dela

 

Pod okriljem noći, Nikola je uzeo tri vreće, a u svaku stavio zlato. Vreće je bacio pred prozor devojaka, koje su tada napokon mogle da se udaju. Svetog Nikolu zbog te priče često na slikama prikazuju sa tri vreće ili tri jabuke, koje su takođe simbolizovale njihov miraz.

 

Druga najpoznatija priča jeste ona koja ga prikazuje kao zaštitnika dece.

 

Tokom perioda gladi, Nikolu je lokalni mesar pozvao u svoj dom. Nakon što je na stolu ugledao tanjir pun mesa, Sveti Nikola pomislio je ono najgore. Brzo se uputio u podrum domaćina mesara, gde je ugledao tri bačve, a u bačvama tela trojice dečaka. Nikola je brže-bolje oživeo dečake.

 

Deca i verenici nisu jedini pod njegovom zaštitom. Tokom svog života, Nikola se susretao sa brojnim putnicima,

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

trgovcima, moreplovcima i siromašnima. Upravo je njima i posvećivao najviše pažnje i darivao ih.

 

Poučne besede oca Tadeja: Kakvim se mislima bavimo, takav život živimo!

 

Zaštitništvo Svetog Nikole razlikuje se od mesta do mesta, a najčešće se spominju deca, siromašni, moreplovci i brodovi, trgovci, kradljivci pokajnici i prostitutke, pa čak i pekari i zalagaoničari.

 

Takođe, legenda o Deda Mrazu vodi poreklo od Svetog Nikole, upravo zbog poklona kojima je darivao skoro svakog koga je sreo, kao i da tradicionalni deka nosi crveno odelo jer je takvo nosio upravo Sveti Nikola.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...