Obrati pažnju

Mudra žena mora naučiti kako da se nosi sa promenom: Šta te očekuje od dvadesete do pedesete godine!

Nauči na vreme kako da vežbaš, kako da se hraniš i kada da izlaziš kada su godine u pitanju i ne boj se promena
Zanimljivosti 21.10.2015. - 19:13h Autor: net.hr
Foto: Shutterstock

U životu svake žene, u dobi između 20-e i 50-e godine događaju se najvažnije stvari, donose najveće odluke, poput završetka školovanja, zapošljavanja, udaje, dece, razmišljanja o penziji… Osim spoljnih uticaja, na odluke koje donosimo utiče i korenite promene kroz koje ženino telo prolazi, pa sa tim shodno, utiču i na odluke koje donosimo.

 

U dvadesetima smo telesno najaktivnije, u tridesetima je krajnje vreme pojačati mišićni tonus, u četrdesetima jačati libido, a u pedesetima se suočiti sa menopauzom koja dramatično deluje na žensko telo i psihu.

 

Ovo je popis promjena koje očekuju svaku mladu, s kojima se suočava svaka zrela, a s kojima se znala i morala nositi svaka mudra žena.

 

Žena u dvadesetim

 

Dvadesete su godine kada smo u čvrstom zagrljaju mladosti. Većinu vremena zdrava žena je poletna i puna energije. Kontrola težine ne zahteva preterano vežbanje. Masne naslage se tope kao i sladoled, dečju poslasticu kojeg još nismo u potpunosti prerasle. Vežbanje daje brze rezultate.

 

Ovo je odlično doba za sticanje discipline u vežbanju. U ovoj dobi telo žene je odlično, prihvata pozitivno vežbanje. Brzi metabolizam i velika količina mišićne mase optimalni su uslovi u kojima se telo vrlo brzo prilagođava na nametnuti ritam. Dvadesete su stoga najbolje vreme da se postigne željeni izgled tela.

 

Problemi sa kožom uzrokovani stresom

 

Trčeći za karijerom, prekovremeni sati, probijanje u svetu posla kao i haos koji vlada u društvenom životu, sve to utiče na nivo stresa kojima je mlada žena izložena. Zanemarivanje zdrave ishrane, preskakanje obroka, ostajanje budan duboko u noć, izlasci i alkohol, sve to, u najmanju ruku, narušava zdravlje kože.

 

Nutricionistkinja Helen Ford preporučuje ishranu bogatu proteinima, žitarice i obilje tamnog voća i povrća. Ključno je izbegavati alkohol i nastojati uredno spavati. U toj dobi poželjno je piti vitamin C, nastojati uzimati minerale, izbegavati obično i konzumirati riblje ulje.

 

Seksualna energija je na najvišem nivou

 

Tvoji reproduktivni organi su na vrhuncu. Plodnost je u prvom planu, a hormoni divljaju. To znači kako je seksualni apetit nezasit, osim ako devojka/žena ne pije kontracepcijske tablete, za koje se veruje da utiču na libido.

 

PMS postaje sve gori

 

Zbog povišenog nivoa hormona, grčeva, osetljive kože i grudi, menstrualni ciklus, a posebno pms, znatno su izraženiji. Postoje posebni melemi koji umanjuju tegobe uzrokovane menstrualnim ciklusom.

 

Fatalne za muški pol: Žene u ovom horoskopskom znaku su zavodnice bez premca!

 

Žena u tridesetim

 

Tridesete i četrdesete su godine u kojima hormoni imaju tendenciju ispadanja iz balansa. “To znači kako je sve što ti se događa posledica životnog stila koji odabiremo”, kaže nutricionistkinja i kondicioni trener Džejn Mičel.

 

Gubitak mišićnog tonusa

 

Prirodna atrofija mišića započinje u tridesetima. Tada je pravo vreme da se uzmu tegići i počne se vežbati, kako bi zadržali mišiće, jer sa godinama oni će se sve više topiti.

 

Izloženost stresu uzrokuje debljanje

 

Postoji mit kako se žene počnu debljati u tridesetima, ali to nema veze sa starosti, već sa životnim tempom. Žene koje u toj dobi rade, sklonije su poslovima u kojima sede, pa se prvi problemi pojave oko struka. Zbog stresa otpuštamo hormon koji podstiče naše telo da skladišti masti oko stomaka.

 

Lice postaje mršavije, postaje pravolinijsko

 

Naše telo proizvodi znatno manje kolagena, pa se lice sužuje, postaje pravolinijsko, što je jedan od prvih znakova starenja.

 

Telo se sve teže oporavlja

 

Ovo pravilo najviše se odnosi na žene koje u kasnim tridesetima odluče da imaju decu. Njihov stomak se teže oporavlja od devet meseci rastezanja, a povratak na staru telesnu težinu pravi je izazov. U suprotnosti sa uvreženim mišljenjem kako lakše mršaju one porodilje koje se brzo vrate na posao, nagomilanih kila se lakše reše žene koje ostaju kod kuće s decom.

 

“Ukoliko se vratite na posao, bićete izloženi ogromnim pritiscima pa će ishrana postati neuredna, a nastojanja da se vratite na normalnu težinu, uzaludna. Baš u takvim situacijama žene se najviše udebljaju”, kaže Džejn Mičel.

 

Uspele tek posle 40-e godine: Žene koje su dokazale da granice postoje samo u našoj glavi!

 

Žena u četrdesetima

 

Libido je na udaru

 

Zbog niskog nivoa hormona ili jednostavno zbog iscrpljenosti koju uzrokuje svakodnevni život, urušava nam se libido. U toj situaciji pomoći mogu Omega 3 kiseline, koje možemo pronaći u ribi, bademima, lešniku.. Vitaminski dodaci su poželjni. Magnezijum, kalcijum i vitamin D treba u organizam unositi svakodnevno.

 

Menopauza kuca na vrata

 

Većina žena, pre 50-ih, i ne razmišlja o menopauzi, međutim pojedini simptomi se mogu pojaviti znatno ranije nego što to očekujemo.

 

“Naša tela imaju određen broj jajnih ćelija i jednom kada su ona iskorištena nastupaju znakovi menopauze”, kaže Džejn.

 

Šećer i alkohol u potpunosti treba izbaciti, a vežbanje i dalje treba ostati sastavni deo svakodnevice.

 

Lice se menja

 

U ovoj dobi naše se lice drastično menja, što je posledica gubitka masnoće iz obraza. Bore dolaze u prvi plan, nos se spušta prema dole, očna udubljena se produbljuju, jer i kosti više nisu što su nekad bile.

 

Zglobovi postaju sve slabiji

 

Osteoporoza nije samo reč koju čujemo u reklami za lekove, već je stvarnost koja očekuje mnoge četrdesetogodišnjakinje. Stručnjak za artritis, doktorka Džejn Lord upozorava kako na to pitanje treba obratiti pažnju, jer je kod žena te dobi vrlo učestala pojava osteoartritisa.

 

Prijašnje ozlede sada dolaze na naplatu, telesna težina takođe je bitna, budući da se pojavljuju oštećenja na čašicama zgloba, pa on više ne radi glatko kao pre. Nije poznato je li problem u potrošenom koštanom materijalu, atrofiji mišića ili sve slabijoj regenerativnoj sposobnosti našeg tela, no činjenica je kako u kasnim četrdesetima artritis postaje ozbiljno pitanje.

 

Žena napunila 50 godina i priznala: Prestara sam za ovih 8 stvari!

 

Žena u pedesetim

 

U tim godinama ulazimo u menopauzu i sve promene uzrokovane su tim fenomenom. Međutim, na koji se način menopauza odražava na kvalitet života žene u 50-tima individualna je stvar i ne postoje jedinstvena iskustva kojih bi se mogli čvrsto držati.

 

Opada interes za seks

 

Hormonalne promene i pad nivoa estrogena uzrokuju smanjenje seksualne želje. U ovoj životnoj fazi ženama slabi libido i dožive svhoću materice.

 

Stvaraju se naslage oko struka

 

Usporen metabolizam, nizak nivo hormona, posebno testosterona, deo su uzroka debljanja oko struka. Takvih naslaga teško se rešiti. Teskoba, depresija i nisko samopouzdanje, kod nekih!

 

Osim hormonalnih promena, koje utiču na ženu, to je vreme kada deca napuštaju dom, kada se vrši revizija života i, uopšteno, kada smo, zbog promena, skloniji ka depresiji.

 

Slabe kosti

 

Slomiti nogu ili ruku, kuk ili bilo koju kost u 50-tima znači dugotrajan oporavak, a često i komplikovane operacije. Zašto? Zato što je gustoća kostiju znatno manja od one kada smo imali 40 godina, a osteoporoza je bolest koja zahvata veliki broj žena. Na kosti stoga treba jako dobro paziti, piti kalcijum celo vreme. Šećer i alkohol treba u potpunosti izbaciti iz ishrane, a nivo endorfina držati visoko, vežbama koje odgovaraju volji i želji pojedine žene. Pravila nema, kada je menopauza u pitanju, svaka je žena slučaj za sebe. Bitno je znati šta nas očekuje i ponašati se u skladu sa preporukama doktora.

 

Poslušajte 6 saveta Marije Šarapove: Ovako se postaje jača žena!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs