Praktični saveti

Kako da uklonite žvakaću gumu sa odeće

Peglanje skida žvakaću gumu za samo nekoliko minuta, a u uklanjanju neugodne mrlje sa osetljivih materijala pomaže alkohol koji ne oštećuje boje, a ni tkaninu
Zanimljivosti
21:02h Autor:
Foto: Shutterstock

Kod uklanjanja žvakaće gume sa odeće važi isto pravilo kao i kod skidanja laka za nokte, što duže čekate to ćete je teže skinuti. Upravo zbog toga treba brzo reagovati, a najjednostavniji način je stavljanje odeće u zamrzivač na nekoliko sati. Žvakaća guma će se stvrdnuti, a ukloniće je brzi potezi nožem.

 

Odeću na koju se zalepila žvakaća guma okrenite sa žvakaćom prema dole, a ispod postavite karton. Peglajte na srednje jakoj temperaturi kako bi se žvaka zalepila za karton.

 

Osim pegle, pomažu i lak za kosu i vruće sirće. Treba direktno na gumu naneti lak za kosu koji će je stvrdnuti i potom sastrugati ili, pak, umočiti četkicu za zube u vruće sirće i očistiti žvaku.

 

Još jedan način za skidanje žvake je uz pomoć vruće vode, koja je pravi spas za odeću. Majicu ili pantalone jednostavno potopite u vodu i četkicom za zube iščetkajte žvakaću gumu. Postupak ponavljajte sve dok ne sastružete i zadnji komadić. Ukoliko ste u stisci sa vremenom, pomoći će i para iz kuvala za vodu. Dovoljno je kuvalo samo prisloniti uz mrlju i sastrugati je.

 

Kod uklanjanja pomaže i alkohol, a on je najbolji izbor za osetljive materijale kao što su vuna i svila jer ne oštećuje tkaninu i boje. Dovoljno je naneti ga direktno na žvakaću gumu i lagano istrljati.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...