Korisna caka

Kad se veš ofarba u mašini: Trik da vratite stvarima prvobitnu boju!

Najpre proverite etiketu na komadu kojem želite da vratite boju
Enterijer 25.11.2016. - 14:14h Autor: 24sata.hr
Foto: Profimedia

Nije teško zagubiti tamni predmet u moru belog veša, a zatim i ofarbati sve svetle stvari!

 

Crvena čarapa ili majica najčešći su krivac za ružičasto rublje, a kada vam na otkuvavanje slučajno ode crna majica, dobićete plavo-sivi veš.

 

Zašto se to događa?

 

Do ovakvih nezgoda dolazi zato što većina odeće jarkih boja otpušta deo boje na visokim temperaturama. To je pogotovo slučaj sa novom garderobom. Zato je dobro šareni veš uvek odvajati posebno na tamnije šareno i posebno na svetlije šareno i tako ih prati.

 

U prašak dodajte kašičicu ovog začina i uključite mašinu: Biće vam žao što ranije niste znali trik!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šta možete da učinite?

 

Kada vam se slučajno bojenje već dogodi, najpre proverite etiketu na komadu kojem želite da vratite boju. Ako piše da predmet ne sme da se izbeljuje, zaobiđite ga (znak trougla sa slovom X). U većini slučajeva beli veš od 100% pamuka to podnosi jer se obično radi o posteljini, peškirima i donjem vešu.

 

Sve što treba da uradite jeste da potopite obojeni veš u vodu u koju ste dodali malo izbeljivača. Ostavite da tako stoji 15-30 minuta. Operite ponovo na brzom programu i uključite duplo ispiranje.

 

Ako se radi o osetljivoj odeći koja ne podnosi izbeljivač, u sledeće pranje dodajte krpice za izvlačenje boje. Možete i u odeljak za prašak da stavite tečnost za uklanjanje mrlja i ponovo oprerete veš na uobičajeni način.

 

Izbledela crna odeća je prošlost: Trik koji vraća tkanini prvobitnu boju!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs