Same sebi najbolje društvo

Žene sve češće putuju same

Lepši pol je veliki potencijal za turističku insustriju, te se poznati hoteli utrkuju u tome ko će što više izaći u susret potrebama solo putnica
Zanimljivosti
21:02h Autor:
Žene sve češće putuju same
Foto: Thinkstock

Sve više žena se odriče muške pratnje, spremne su da svet istraže same i uživaju u solo-odmoru, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

Neki “krive” knjigu i film Jedi, moli, voli, koja je navodno poslužila kao inspiracija za rezervacije hotelskih soba isključivo za žene. Ovaj trend vodi ka tome da, želeći da udovolje ženama, sve više hotela ima u ponudi ženske spratove i sobe sa više estrogena, odnosno opremljene ženskim magazinima, spravicama za ispravljanje kose i slično.

Na primer, Smol Lakšuri Hotels ov d vorld (Small Luxury Hotels of the World) beleži porast broja žena koje traže jednokrevetnu sobu ili apartman, naročito u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kini i Australiji. Prošle i pretprošle godine taj porast je iznosio čak 53 procenta. Ipak, najveći porast gostiju koji sami putuju primećen je u Hongkongu. Istovremeno, prošle godine Francuska je bila jedina zemlja u kojoj je zabeležen pad broja singl putnica (bilo je čak 6.000 noćenja manje).

Portparol lanca ovih hotela rekao je: "Širom sveta gde imamo hotele, ne samo da je primećen veći broj žena koje same putuju, već se one zadržavaju i duže u hotelu nego što su to činile prethodnih godina. Žene su veliki potencijal za turističku industriju, pa im se u skladu sa tim poklanja sve veća pažnja i izlazi u susret njihovim zahtevima".

Neki od načina na koje ovaj lanac hotela izlazi u susret damama jeste taj da im pomaže da se osećaju bezbednije i opuštenije tako što im stavlja na raspolaganje isključivo ženske spratove u Singapuru, Londonu i Palm Biču. U austrijskom Das Tirol (Das Tyrol), smeštenom u najdužoj trgovačkoj ulici u Beču, postoji takozvani šoping paket za žene, a uključuje dva noćenja uz korišćenje saune, kozmetičkih usluga i kupona za šoping austrijskoj prestonici.

U međuvremenu, Kapital Hotel (Capital Hotel) u Londonu napravio je listu lokalnih restorana i barova koji se preporučuju isključivo solo putnicama, kao i usluge ženskog privatnog vodiča koji pravi društvo gošći tokom posete muzejima, kupovine, obilaska grada. U nekim londonskim hotelima postoji mogućnost korišćenja usluge ženskog šofera.

Na Santoriniju u ponudi je mediteransko kulinarsko putovanje namenjeno isključivo ženama. U hotelu Punta Islita na Kostariki, solo putnice imaju mogućnost da učestvuju u lokalnim ženskim umetničkim programima i iz prve ruke uče o običajima i tradiciji ove ruralne zemlje.

U slučaju da se neka od solo putnica oseća usamljeno, hotel Seminak (Seminyak) na Baliju ima rešenje - u sobu donose akvarijum sa ribicama kako bi gošća imala društvo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs