Dobro za posao

Psiholozi otkrili: Koliko dana treba da traje idealan godišnji odmor!

Godišnji odmor utiče na profesionalni život i produktivnost. Odmoran i opušten radnik biće daleko efikasniji nego zaposleni koji umorni dolaze na posao, kaže francuski psiholog za rad Sebastijan Hof
Zanimljivosti
17:48h Autor:
Foto: Profimedia

Godišnji odmori imaju pozitivan uticaj na profesionalni život i produktivnost na radu, tvrde francuski psiholozi.

 

"Godišnji odmor utiče na profesionalni život i produktivnost. Odmoran i opušten radnik biće daleko efikasniji nego zaposleni koji umorni dolaze na posao", kaže francuski psiholog za rad Sebastijan Hof, sa univerziteta u Bezansonu.

 

Optimalan godišnji odmor za većinu zaposlenih trebalo bi da traje tri vezane nedelje, objasnila je francuski psiholog za rad, Kler Di Bartolomeo za list Figaro. Većina zaposlenih u Francuskoj, prema njenim rečima, uzima najmanje 10 vezanih dana godišnjeg odmora.

 

"Na godišnjem odmoru se odmaramo, ali se takođe bavimo i brojnim aktivnostima koje podstiču razvoj naše inteligencije, najčešće kreativnost i maštu, što je neophodno za realizaciju rada", smatra Hof.

 

11 saveta Nika Vujičića: Strah je veći hendikep nego nemati ruke i noge!

 

Psiholozi savetaju da zaposleni, posebno na šefovskim pozicijama, potpišu ugovor sa poslodavcem o tome kada će i koliko puta nedeljno biti dostupni poslodavcu za poslovne razgovore tokom korišćenja godišnjeg odmora. Oni savetuju da to bude najviše dva puta nedeljno.

 

Profesor Hof upozorava da su posledice prevelike presije na zaposlene u vreme kada su na godišnjem odmoru mnogo veće, nego da zaposleni ne pruži neku informaciju u vezi posla dok je na odmoru.

 

"Nagomilavanje konstantnog pritiska može dovesti do dramitičnih posledica po psihu zaposlenih, koji mogu da postanu nasilni, depresivni, samoubilački nastrojeni", objašnjava on. Pored toga, posledice ostanka na vezi sa poslodavcem tokom godišnjih odmora ozbiljno remeti i porodični život, tvrde stručnjaci.

 

7 izvora loše energije u vašem životu: Nema promene dok ih se ne rešite!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...