Intrument star 317 godina

Pronađena ukradena Stradivarijeva violina od 1,8 milion dolara

Nakon trogodišnje potrage otrivena je lokacija gde su lopovi držali najpoznatiju violinu na svetu, koja je vraćena sa minimalnim oštećenjima
Zanimljivosti
06:20h
Pronađena ukradena Stradivarijeva violina od 1,8 milion dolara
Foto: Thinkstock

Stara Stradivarijeva violina vredna 1,8 milion dolara, koja je ukradena u londonskom kafeu 2010. godine pronađena je u Britaniji, saopštila je policija.

Lopovi su ukrali instrument, koji je napravljen 1696. godine, od koreanske violinistkinje Min-Jim Kim, dok je jela u kafiću na londonskoj stanici.

Violina je pronađena na jednom imanju u centralnoj Engleskoj. Troje ljudi, koji su vezani za pljačku, zatvoreno je 2011. godine.

"Još uvek ne mogu da verujem šta se događa", rekla je 34-godišnja violinistkinja nakon što joj je vraćen instrument. "Nakon krađe instrumenta krivila sam sebe. Na njoj sam svirala još od tinejdžerskih dana, tako da je bila veliki deo mog identiteta godinama".

Iz policije je saopšteno da je violina pronađena sa minimalnim oštećenjima. Instrument je pronađen u kutiji sa majstorskim gudalom Pekat vrednim 95.000 dolara i još jednim gudalom vrednim oko 8.000 dolara.

"Smatrao sam kako će violinu kao raritet biti nemoguće prodati, jer bi trgovci umetninama lako mogli da primete da je reč o ukradenom instrumentu", rekao je detektiv Sajmon Tejlor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs