Probajte i uverite se

Danas je svetla sreda: Večeras obavezno pogledajte u nebo!

U užičkom kraju na nebu naročito traže zvezde padalice. Veruje se da će onaj ko prvi ugleda jednu, imati više sreće od ostalih
Zanimljivosti 15.04.2015. - 17:16h
Foto: Shutterstock

Današnji dan je u narodu poznata kao svetla sreda. Stariji ljudi kažu da noćas treba da se gleda u nebo. Ako je vedro i zvezdano, godina će biti rodna. Ako bude oblaka, čeka nas godina oskudice i nestašice.

 

U užičkom kraju na nebu naročito traže zvezde padalice. Veruje se da će onaj ko prvi ugleda jednu, imati više sreće od ostalih. Ovaj običaj vezuje se još i za mrtve.

 

Ako vam je u porodici neko nedavno preminuo, noćas treba da pogledate u nebo. Stari kažu da će danas posle ponoći pasti i njegova zvezda.

 

Energija punog meseca - Jednostavni ritual sa novčanicom privlači bogatstvo!

 

Današnja sreda se u severnom Banatu naziva još i garava sreda, a naziv je po jednom starom običaju koji se u nekim krajevima održao sve do pred Drugi svetski rat.

 

Naime, na današnji dan bi se po naselju kretala povorka u kojoj su bili isključivo muškarci neoženjeni do tridesete godine. Oni bi po mestu išli uz pratnju svirača i sa sobom vukli panj.

 

Lista stvari koje odmah treba da počnete da radite - Ostatak života biće vam mnogo bolji!

 

Ovaj vedar i živopisan običaj simbolizovao je narodno uverenje o potrebi i smislu braka, a oni koji ga još nisu zasnovali bi na ovaj način, javno, bili „prozvani“ ili, kako se govorilo, „nagaravljeni“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...