Doktori upozoravaju

Uske farmerke štetne po zdravlje

Iako izgledaju seksi i lepo, stručnjaci tvrde da uske farmerke mogu prouzrokovati utrnulost i bol u predelu butina, kao i neprijatan osećaj peckanja kroz nogu
Zanimljivosti 20.07.2013. - 17:57h
Foto: Shutterstock

Nošenje uskih farmerki, naročito u kombinaciji sa visokim štiklama, može prouzrokovati utrnulost i bol u predelu butina. Razlog je pritisak koji se vrši na osetljivi nerv.

Izuzetno uske farmerke, popularno nazvane skini džins, možda jesu seksi i izgledaju lepo, ali doktori upozoravaju da mogu biti opasne po zdravlje. Stručnjaci tvrde da uske farmerke mogu prouzorkovati problem sa nervima koji se zove meralgia paraestetika. U pitanju je utrnulost ili bol u spoljnom delu butine koji nije posledica povrede same noge, već nerva. 

U kombinaciji sa visokim štiklama vrši se veliki pritisak na nerv koji ide kroz butinu. Kao rezultat, javlja se neprijatan osećaj peckanja kroz nogu.

"Nerv je kod nekih ljudi prilično osetljiv na pritisak. Bilo šta što steže nogu može da prouzrokuje problem", objasnio je doktor Džon Ingland iz Američke neurološke akademije. Srećom po pripadnice lepšeg pola, bol i neprijatan osećaj nisu trajni već prestaju odmah posle oslobađanja od problematičnog džinsa.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...